Čerstvě zahájená senior doprava v Chocni již má první kilometry za sebou. Za finanční podpory města se zde rozjel zkušební provoz, který prozatím není časově omezen. Choceň je celkem páté město, kde oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) provozuje službu Senior dopravy.

Podmínky jsou pro všechna města naprosto totožné, platí zde stejná cena i systém permanentek.

„Doufáme, že se i v Chocni bude dařit a plynule přejdeme do ostrého provozu," řekl ředitel oblastního ČČK Martin Hodoval.

To samé si přeje i starosta Chocně Miroslav Kučera. „Jsem rád, že zde něco takového vzniklo, zájem o tuto službu je. Jednoznačně to hodnotím kladně. Uvidíme, co přinese čas," uvedl.

Zdá se však, že choceňské senior dopravě se dařit bude. Běžně totiž bývá start takový, že po dobu dvou až tří měsíců vyjede služba zhruba jednou denně s jedním klientem. V Chocni službu využili hned první den dvakrát a to k návštěvě u lékaře, další dny přibývaly požadavky i například na doprovod na nákup.

Služba si velmi zakládá na důvěře. „Řidiči jsou pečlivě prověřováni a nemění se. Po čase si na ně lidé zvyknou a naváží s nimi velmi blízký vztah, pomáhají jim s nákupy, s taškami i třeba s bankovními kartami," vysvětlil Martin Hodoval.

Není to vždy jednoduché, a tak musí řidiči řešit i neočekávané situace. „Jednou nastal zmatek, když nám klientka v České Třebové vystoupila z auta přímo uprostřed křižovatky ve chvíli, kdy dával řidič přednost. Je nutné mít ve vozech pojistky, aby se to neopakovalo," vyprávěl Martin Hodoval.

Další událost, která se stala, by zaskočila asi každého. „Klientka si zavolala o odvoz na hřbitov, řidiče však překvapilo, že si s sebou chtěla odvézt i sbalený kufr a peřinu a na hřbitově přespat. Pro tyto případy nabízíme, že mohou klienti uvést do karty kontakt na někoho z rodiny," dodal Martin Hodoval.