Památkáři rozhodli, že brány Litic letos zůstanou zamčené. "Uzavření objektu na celou sezonu je vždy až ta poslední varianta, kterou volíme. Nicméně, v tomto případě je skutečně nutná, neboť se obáváme o bezpečnost potenciálních návštěvníků," komentoval rozhodnutí ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Podle kastelána Litic Dalibora Urbana budou letos provedeny základní zabezpečovací práce a část archeologického průzkumu tak, aby hrad mohl v dubnu roku 2016 opět vítat návštěvníky.

„V současné době jsou hotové všechny posudky, průzkumy a návrhy technického řešení oprav. Bohužel se ukázalo, že kromě odpadajícího líce zdiva stěna vykazuje ještě jinou poruchu. Uvnitř zdiva je nezvykle ´hubená´ malta, ze které zbyl téměř jen písek. Pravděpodobně byla malta ošizena již ve středověku a její další degradaci napomohlo pronikání vody do stěny a vyplavování pojiva. Doufáme, že brzy bude dokončena projektová dokumentace a že obdržíme veškerá povolení a prostředky k zahájení oprav," dodal kastelán. I když hrad již v minulosti zkoumali archeologové, podle Dalibora Urbana může každý archeologický průzkum na královském hradu přinést něco nového. 

„Smyslem záchranného archeologického průzkumu je najít průběh stěn, které budeme opravovat. Dále víme, že je pod terénem dochovaná dlažba z říčních valounů, kterou při opravách nemůžeme poškodit. Očekáváme také drobné nálezy, jako je užitková keramika, kachle, hřeby. Peníze a mrtvolu jsme zatím nikdy nenašli. Tak třeba letos," říká s nadsázkou litický kastelán.

K některým návštěvníkům hradu se zpráva o jeho uzavření nedostala, zůstávají stát před uzavřenými branami. „I když jsme se snažili informovat o uzavření objektu všemi možnými dostupnými prostředky, občas je někdo překvapen, že je hrad uzavřen. Hrad je ale zajímavý i z venku, takže k hradu chodí i návštěvníci, kteří o uzavření vědí. Minimálně si mohou prohlédnout budovu vstupní brány s erbovní deskou a vnější opevnění," uvedl Urban.

S nedisciplinovanými turisty, kteří se snaží dostat do hradu navzdory zákazu, větší problém nemá. „Návštěvníci jsou ukáznění a pokoušejí se zdolat hradby jen minimálně. Proti případným dobyvatelům nám pomáhá živá i neživá síla. Pes občas vycení zuby a Velký bratr vidí všude," vtipkuje kastelán. Pevně věří, že příští sezona již bude „normální" a nabídne i akce, které se již na hradě zabydlely, třeba Litické hvězdobraní. „I když budou po celou další sezónu probíhat stavební práce, neměly by příliš ovlivnit pořádání dalších zajímavých akcí," uvedl.

Protože hrad není veřejnosti přístupný, do Litic proudí méně turistů, než tu bývalo zvykem. „Litice ale podobné období již poznaly. V letech 1976 – 1991 byl hrad také uzavřen z havarijních důvodů. Období, kdy bude naše stará dáma odpočívat, bude tentokráte podstatně kratší. Litice ale stojí za návštěvu, i když je hrad uzavřen. Zajímavá je dřevěná zvonička pod hradem a určitě doporučuji procházku z Litic podél Divoké Orlice do Potštejna," říká na závěr Dalibor Urban.