O jeho veřejné zasedání byl velký zájem, sál místního „kulturáku“ byl zaplněný. Aby ne, když velká část jednacího času byla věnována problematice, kterou Mladkov, ale i další obce v okolí v posledních měsících žije, a to plánované výstavbě větrných elektráren.
„Diskuze byla k věci, šlo opravdu o dialog mezi vedením obce a občany, kteří mají v Mladkově stálé bydliště, ale i těmi, kdo v obci vlastní nemovitosti. Bez toho, aby do něho zasahovaly firmy. Jsem přesvědčená o tom, že představitelé obce pochopili, že udělali chybu, když před lety, kdy se záměr stavby větrníků objevil, jednali v podstatě bez nás. Kdyby to bylo obráceně, mohli jsme si ušetřit spoustu času a nervů,“ řekla včera Deníku jedna z aktivistek odporu proti výstavbě větrných elektráren v Mladkově Ivana Marečková.
Výstupy ze zastupitelstva považuje za velký úspěch odpůrců „větrníků“. „Vedení obce slíbilo připravit anketu, ve které se budou moci vyjádřit jak stálí obyvatelé obce, tak také majitelé nemovitostí, chalupáři a chataři. O tom, že by se mohli vyjádřit i lufťáci, ovšem dřív představitelé vesnice slyšet nechtěli. Jsme rádi, že se v této věci nakonec nechali přesvědčit,“ dodala Marečková. Důležitým aspektem ankety, kterou má mladkovský obecní úřad připravit, je podle Ivany Marečkové to, že bude její výsledek pro vedení obce závazný a podle něho bude ve věci větrných elektráren dál postupovat. Starosta obce Teodor Šmok by měl také odejít z dozorčí rady investora – společnosti Synergion. Podle Marečkové sám uznal, že jde o střet zájmů. Zastupitelstvo také slíbilo, že budou znovu prověřeny smlouvy, které obec uzavřela s investory výstavby „větrníků“.
Orlický deník včera oslovil i starostu Mladkova Teodora Šmoka. „Lidé chtějí samozřejmě víc informací k tomu, jak pokračuje záměr výstavby větrných elektráren v Mladkově. Požadavek k uspořádání ankety respektujeme, připravíme ji po právním přezkoumání smluv, které má obec podepsané s investory,“ prohlásil.