Projekt autorského architektonického tandemu Bohumír Prokop – Jan Čížek se těšil velkému zájmu nejen čtenářů Deníku, ale i Žamberských. Svým pojetím jejich stavba z oceli a dřeva měla navazovat na historii města se zámkem například střechou evokující klenbu. Měla být multifunkční arénou, kde se bude setkávat sport, kultura i společenské akce.

Po posledním jednání zastupitelů to ale vypadá, že jde spíš o vzdušný zámek, který navíc stojí na tenkém ledě. Zastupitelé přijali usnesení, jimiž odložili objednání projektové dokumentace a uložili zpracovat levnější variantu řešení. Zatím…

„V této kauze proti sobě nestojí odpůrci a zastánci tohoto záměru, nýbrž realisté a nerealisté, chcete-li, snílci," poukazuje zastupitel Tomáš Kalous na finanční náročnost projektu. Podle informací, které má Deník k dispozici, architekti nabídli zpracování dokumentace pro tři stupně řízení celkem za 4,7 milionu korun, zatímco v rozpočtu bylo letos připraveno více než desetkrát méně.

„Strašně moc bych si přál, aby se zrovna v Žamberku narodil druhý Jarda Jágr, ale vzbuzovat u veřejnosti – především u hokejistů – falešné naděje je mnohem snadnější a politicky svůdnější, než jim trpělivě a mnohdy namáhavě vysvětlovat, že tu nejsou sami, že tu jsou také lidi, co chtějí zasíťovaný pozemek na stavbu domu, že jsou tu pořád ještě rozbité silnice a mosty," říká na adresu vedení města Kalous.

Starosta Jiří Dytrt připouští vysoké náklady i hledání dalších variant, radikální obrat v projektu však nevidí. „Pořád pracujeme na tom, abychom zastupitelům přinesli co nejvíc informací a správně rozhodli," odkazuje na červnové jednání zastupitelstva.

Vedení města chtělo dát sportovní veřejnosti velký dárek. Na své by si přišli hokejisti, hokejbalisti i příznivci psího agility. Zatímco sportovci jsou nadšení, úředníci už méně. Ti z odboru regionálního rozvoje a územního plánování projekt nechali posoudit dalším architektem. Z jeho hodnocení mimo jiné vyplynulo, že reálná cena za stadion by se mohla vyšplhat o desítky milionů výš, a naopak že dokumentace by mohla být za polovinu. Úředníci považují náklady za neúnosné, a proto navrhují buď koupi dokumentace již realizovaného stadionu za zlomek ceny, nebo úsporné řešení formou lehkého zastřešení stadionu a zázemí z buněk.

Vedení města mělo navíc štěstí, že se pod ním neprobořil led při hledání finančních zdrojů. Město totiž navázalo spolupráci se společností z Kroměříže, která slibovala přímé získání peněz z Bruselu. Její praktiky ale kritizovalo například Sdružení měst a obcí ČR…

Další vývoj projektu naznačí pravděpodobně červnové zasedání zastupitelů.