Hazard jako prostředek zvyšující kriminalitu a růst osobních problémů v kontrastu s obsahem obecní kasy. To je obvyklé schéma, jímž je většinou nahlíženo na problém výherních automatů.

Jenže věc má i druhý rozměr. Zákazy hazardu mají stejný dopad jako prohibice, tvrdí kritici. Minou se prý účinkem a problémy se naopak ještě vyostří.

Tento pohled zastává například Irena Burešová, starostka Přelouče, kde bylo ještě vloni vůbec nejvíc výherních automatů na hlavu v celém kraji.

„Když vymýtíte automaty z oficiálních kamenných heren, které můžeme kontrolovat, jen se přesunou do ilegality. A navíc - stále více lidí se uchyluje ke hrám na internetu,“ říká starostka.

Opačný přístup zastávají radnice v Lanškrouně, Litomyšli či Skutči, kde už několik let nenajdete ani jeden hrací automat.

Automaty s ročním zpožděním masivně mizí z obcí. Počet klesl na polovinu

Příležitostí k hazardu v kraji ubývá. Vyřeší to ale problém gamblerů?

Pardubický kraj - Města a obce přistupují k regulaci hazardu různě. Zatímco některé radnice výherní automaty na svých územích už před lety zcela zakázaly (Litomyšl, Proseč, Skuteč, Lanškroun), většina jich je více či méně toleruje (včetně Pardubic či Chrudimě). A najdou se i takoví starostové, kteří jsou vysloveně proti radikálnímu zákazu hazardu. A důvodem není strach o peníze plynoucí z her do obecní pokladny.

Podle starostky Přelouče Ireny Burešové by úplný zákaz hazardu mohl mít, a podle ohlasů už v některých městech i má, naopak stejné výsledky jako kdysi prohibice alkoholu. Hazard existuje dál, jen byl „vyštípán“ do nekontrolovatelné, a tedy ještě nebezpečnější ilegality.

„Místo oficiálních heren, které jsou pod dohledem policie, pak vznikají nelegální herny, řada lidí se dnes navíc uchyluje k hrám na internetu, který je taktéž nekontrolovatelný. Je škoda, že do zpřísňujícího zákona se nakonec nedostal zamýšlený registr hráčů, který by znemožňoval hrát například lidem, kteří se již léčili ze závislosti. Měl také zabránit tomu, aby hráli lidé na sociálních dávkách nebo v osobním bankrotu,“ říká Burešová.

Do ostré regulace se nechce ani řadě dalších radnic. „K tématu se schází pracovní skupina, která se zabývá možnými variantami řešení,“ řekl Radim Jelínek z pardubického magistrátu s tím, že žádná verze ještě není definitivní.

Ilustrační foto.
Hazardní dilema: Peníze vs. zdraví

Ve Svitavách klesl počet hracích automatů oproti předchozím letům na polovinu. Luxusní kasino, o kterém vloni jednali zdejší zastupitelé, nakonec v chátrajícím hotelu v Schindlerově háji nevzniklo. Podle části opozičních zastupitelů představovala možnost vybudování kasina mimo střed města šanci, jak dostat tvrdý hazard pod kontrolu a nepřijít o každoroční vítané vylepšení městského rozpočtu.

Celkově v Pardubickém kraji poklesl počet automatů z loňských 2608 na letošních 1761 přístrojů. V roce 2015 se na ambulantní centra v Pardubicích a ve Svitavách obrátilo 45 gamblerů, o rok později se jejich počet zvýšil na 51 hráčů.

„Změny v počtech povolených zařízení jsou dány tím, že dobíhá platnost povolení vydaných podle starého zákona o loteriích, a současně jsou naopak vydávána nová povolení podle nového zákona o hazardních hrách,“ vysvětlili zástupci ministerstva financí.

Úbytek hracích automatů však souvisí mimo jiné i se snahou některých radnic automaty ze svých měst zcela vymýtit. Peníze, které města a obce z hazardu dostávají, však podle části starostů nevyváží problémy s kriminalitou ani zničené životy lidí, kteří hrací vášni propadli a na něž těžce doplácejí i jejich rodiny.