Radnice vypsala výběrové řízení už v loňském roce. „Přihlásili se tři, dva neprošli a jeden nám to ve finále odřekl, našel si jinou práci," uvedl velitel strážníků Jaromír Antl.

NASADILI PSYCHOTESTY
Strážníci tu po incidentu bývalého kolegy Koblížka, který v prosinci 2014 zastřelil barmana a vážně zranil jeho bratra, zavedli psychotesty. Projít jimi tehdy museli i stávající městští policisté a radnice je při výběru strážníků důsledná dodnes. „Podrobujeme je psychologickým testům, což jiná města obvykle nedělají," potvrdil starosta František Jiraský, podle jehož slov zájemce o práci odebírají svými náborovými kampaněmi velká města.

„Letos to zkusíme znovu," doplnil slova starosty Jaromír Antl, který také upozornil na zvyšující se agresivitu řidičů a posteskl si, že přibývají i výjezdy na záchytku. Jen loni tam strážníci jeli třináctkrát. „Hlídka pak ve městě chybí," podotkl velitel městské policie.

Problémy jsou ale i jinde. Zhruba patnáct lidí chybí Městské policii v Pardubicích, nové kolegy mezi sebe ale hledají i státní policisté. Mezi uniformovanými policisty na Orlickoústecku je aktuálně deset volných tabulkových míst. „Situace se ale průběžně mění," uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková s tím, že nábor stále probíhá.

Na Svitavsku žádné volné „tabulky" nemají. „Nábor nových policistů však nadále probíhá. Dochází k přirozenému úbytku policistů a my musíme být připraveni obsadit uvolněná místa," reagovala tisková mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová.

Zhruba od července se má rozjet fungování městské policie v Jevíčku na Svitavsku. Do tamního konkurzu se o dvě místa strážníků přihlásilo deset uchazečů. Psychotesty je ale nečekají. „Adepty čeká druhé kolo pohovorů," uvedl starosta Jevíčka Dušan Pávek, kterého zájem mile překvapil. Od loňského roku funguje strážník městské policie v Jablonném nad Orlicí, a to pod hlavičkou Městské policie Letohrad.

O zřízení městské policie se delší dobu debatuje i v Chocni, kde se toto téma objevilo i v jednom z bodů dotazníkového šetření, které radnice nechala předloni provést při přípravě Strategického plánu města.
„Lidé by tu městskou policii chtěli kvůli pocitu bezpečí, ale podle mého názoru by to nic neřešilo," podotkl tehdy ředitel místní „zušky" Jiří Kopecký.