Pomník byl původně postaven na památku obětí první světové války a tehdy na něm byla umístěna plastika, což dokládají i fotografie dochované v městském muzeu. Osud této plastiky není znám. Pomník byl později rozšířen z pomníku obětem první světové války na pomník obětem válek a holocaustu. Dlouhé roky na pomníku žádná další socha nebyla.

Socha byla odhalena při pondělním pietním aktu, kterým si Lanškroun připomněl 96 let od vzniku Československa. Starostka Stanislava Švarcová ve svém projevu mimo jiné ocenila iniciativu mladého sochaře dotvořit lanškrounský památník. Přestože měl původně vytvářet plastiku pro jiný prostor ve městě, památník obětem válek a holocaustu jej natolik oslovil, že sám přišel s nápadem doplnit jej o plastiku.

Podle městského architekta Přemysla Kokeše je plastika expresivní alegorií obětí válek. „ I když i zde se nám může jevit, že dílo nezapadá do kontextu současné sochařské tvorby a jejích trendů, nezbývá než mladému autorovi vyslovit obdiv za schopnost jít svou cestou a prosadit si své cítění i proti cítění konceptuální odborné veřejnosti," uvedl.

Během sochařského sympozia v Lanškrouně vzniklo více uměleckých děl. V pátek se ve městě uskuteční  procházka od sochy k soše, která bude spojena s odborným výkladem. Začne v 17 hodin na Pivovarském náměstí, účastníci půjdou dále na křižovatku ulic Opletalova a Seifertova, k památníku obětem válek a holocaustu na křižovatce ulic Dobrovského a Králická a na  Malé náměstí u zájezdního hostince Krčma. (daf)