Do Žamberka přijeli představitelé Židovské obce, zástupci společnosti Matana, která pečuje o židovské památky, ale také Junáka – českého skautu, středisko Žamberk. Právě skauti v devadesátých letech pomáhali s vyčištěním a údržbou židovského hřbitova. „Přijeli také potomci či příbuzní žamberských židovských rodin. Za všechny jmenujme paní Hanu Přikrylovou, rozenou Hostovskou, a dceru českého prozaika Egona Hostovského, paní Olgu Castiellovou," doplňuje ředitel muzea Petr Hažmuka, který hosty přivítal na radnici spolu s místostarostou Oldřichem Jedličkou.
Odpoledne na účastníky čekala prohlídka městského muzea a výstavy Židé a Žamberk. Výstava zachycuje proměny židovského hřbitova a synagogy, vystaveny jsou také reprodukce židovského malíře Maxe Horba, který byl členem výtvarné skupiny Osma. Odpoledne potom byla otevřena nová expozice o historii Židovské obce v opravené obřadní síni na hřbitově. Pro veřejnost byl přístupný také židovský hřbitov, o jehož historii povídala Vlaďka Šulcová z městského muzea. Zájemci vyrazili na procházku po bývalém židovském městě s ředitelem muzea Petrem Hažmukou. Ten je dovedl až k bývalé synagoze – dnešnímu kostelu církve československé husitské.
Nová expozice v ohelu bude trvale připomínat život dříve početné židovské komunity, která za nacistické okupace zmizela z našeho sousedství.
(zr)