Už na předcházejícím jednání se náměstek hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy a investic Jan Tichý domluvil se starosty obcí na snížení počtu vlakových spojů na trati mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí. Dohodli se, že nahradí neobjednané spoje autobusovými linkami. „Starostové byli seznámeni s tím, že v pracovních dnech bude na železniční trati jezdit ve špičce pět párů vlaků. Komfortní dopravní obsluhu regionu pak zajistí autobusová linka spojující Vysoké Mýto, Hrušovou, Cerekvici nad Loučnou, Tržek a Litomyšl a autobusová linka Vysoké Mýto – Luže, která bude zajíždět do Džbánova. Spojení obce Řídký pak vyřeší zastavování vybraných spojů páteřní linky Svitavy – Hradec Králové, která zároveň dopravně propojí i Vysoké Mýto a Litomyšl,“ sdělila Magdalena Navrátilová, mluvčí Pardubického kraje.

Starostům byly včera představeny konkrétní návrhy jízdních řádů, a to jak autobusových, tak i vlakových spojů. „Zajímalo by mě víkendové spojení obcí ve večerních hodinách. Zdá se mi při návrhu čtyř vlakových spojů během soboty a neděle nedostatečné,“ upozornil starosta Tržku Miroslav Krýda. Na jednání proto padla dohoda, že i během víkendu bude na trati jezdit pět párů vlaků. Poslední z nich pojede z Litomyšle kolem půl osmé večer.

Starosta Řídkého Václav Beneš se zajímal o zajíždění autobusů přímo do obce. „Je to otázka bezpečnosti. Vzhledem k tomu, že jinak by lidé museli chodit na zastávku na velmi frekventovanou silnici I/35,“ uvedl starosta Beneš. „Počítá se s tím, že autobusové spoje budou zajíždět přímo do vaší obce, už proto, že z našich jednání na ministerstvu dopravy je zjevné, že ke změnám na komunikaci I/35 v brzké době nedojde. V Řídkém byl problém s pozemkem pro vybudování autobusové točny, ten se ale pravděpodobně podařilo vyřešit a teď už na tom pracuje projektant,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Tichý.

Po úvodním zděšení mezi občany, že bude trať mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem zrušena, se naopak dosáhlo shody na kombinaci vlakových a autobusových spojů tak. „Pro cestující z Vysokého Mýta i okolních obcí bude podle mého názoru dopravní obslužnost zlepšena. Důležitá je především návaznost na jednotlivé spoje pro školáky a zaměstnance,“ řekl starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek.

Spokojeni odcházeli z jednání i radní Litomyšle. „Jsem rád, že jsme si upřesnili podobu dopravní obsluhy. Mohu říci, že jsme s výsledkem jednání spokojeni,“ dodal starosta Litomyšle Michal Kortyš. Pardubický kraj vítá, že našli shodu se starosty. „Ukázalo se, že všechny petice, které se tady podepisovaly, byly vlastně zbytečné,“ uzavřel jednání náměstek hejtmana Jan Tichý.

(ik, mag)