Zájem žáků byl nečekaně velký, až se z původně zamýšlené jedné skupiny vytvořily nakonec dvě. Péči o dva hlodavce se žáci prvních až třetích tříd věnují ve družině každé čtvrteční odpoledne.

Máme rádi zvířata

„Paní ředitelka byla mému nápadu vytvořit kroužek nakloněná a umožnila nám pořídit do družiny dvě zvířátka, o která se děti starají," řekla Jarmila Tauberová, která má sama k domácím zvířatům velice blízko. V Chocni totiž provozuje kočičí útulek Mňau SOS. Dětem se rozhodla předat své chovatelské zkušenosti, aby si uvědomovaly, že mít domácí zvíře není jen zábava, ale také starost.
Ve škole žáci chovají králíka Flíčka a morče jménem Sisinka, které o dopolední přestávce chodí krmit. Pouze při kroužku mají dovoleno se s nimi láskyplně pomazlit a pohrát si. Morče i králík pobíhají po třídě, dostanou od dětí něco na zub a projdou pokaždé všema rukama.
Téměř všichni mladí chovatelé mají nějakého mazlíčka také doma. Vedou rybičky, psi a kočky. „Máme doma prasátka, kuřátka, slepice, králíky, morče a ryby," vyjmenovala Adrianka. „Když se do kroužku hlásily děti, které žádné zvířátko doma neměly, rodiče jim ho brzy pořídili. Přesvědčili se o jejich opravdovém zájmu," vysvětlila Jarmila Tauberová.

U veterinářky

Během zimy si o zvířátkách se svou vychovatelkou žáci povídali hlavně ve třídě. Učili se však i názorně. „Měli jsme tu chovatelku s dvěma pejsky, která dětem vysvětlovala a předváděla, jak se o ně správně starat i jak je cvičit. Navštěvujeme kočičí útulek a teď na jaře nás čekají výlety. Plánuji jet s dětmi ještě do zverimexu, kde uvidí víc exotických zvířat," nastínila, co děti ještě do konce školního roku čeká, Jarmila Tauberová.
Na programu hodiny byl také zajímavý výlet, vycházka do veterinární ordinace zvěrolékařky Ivy Šírové. Aby jim mohla lépe ukázat, jak své pacienty vyšetřuje, přinesli si s sebou kočku, která trpělivě přešlapovala po vyšetřovacím stole, když se malí doktoři pod odborným vedením snažili zaslechnout stetoskopem její pulz. „Takhle to vypadá, že je bez srdíčka, protože když vrní, tak je to jako když jede traktor. Chceš slyšet traktor?" ptala se Iva Šírová svých hostů.

Oxymetr zaujal

Děti se v ordinaci dozvěděly samé zajímavosti. Odkud veterinář odebírá zvířatům krev, kde na rentgenovém snímku hledat mláďata nebo čip, který slouží k identifikaci. Proč je důležité psům správně čistit zuby nebo jak pomocí oxymetru lékař před operací pozná, že je zvíře uspané. Jak oxymetr funguje, si žáci sami na sobě také ověřili. Měření procentního podílu kyslíku v těle a zaznamenání vlastního pulzu děti zaujalo stejně jako skupinka morčat, kterou si v ordinaci mohly pohladit.