Rodáci i přespolní

„Sice nejsem občanem Pastvin, ale tato obec mi přirostla k srdci," začal Miloš Sibera svůj výklad, kterým doplňoval promítání fotografií o vesnici. V kulturním areálu škola, kde se promítalo, se sešli rodáci, pamětníci, ale i přespolní. Miloš Sibera přiblížil osudy některých občanů Pastvin, ale i stavbu přehrady: „Dělníci pracovali téměř bez mechanizace. Jediné stroje, o kterých víme, byl jeden bagr, dvě sbíječky a několik kompresorů."
Na mnoha fotkách byly i dvě místní hospody, v kterých se soustředil kulturní život obce v podobě plesů a divadla. Po přednášce bylo možné si prohlédnout dva dochované plakáty, které zvaly na akci v místní hospodě. K nahlédnutí byla i místní kronika.

Tím slavnostní den neskončil. „Spolky se mi samy nehlásily, ale když jsem je oslovila, tak se většina chtěla zúčastnit a předvést na tak významné akci, jakou oslava v Pastvinách rozhodně je," říká organizátorka Bára Jurčanová k tomu, jak bylo těžké sestavit tak pestrý program.

Prezentace hasičů

Jedním z mnoha lákadel byla prezentace hasičské techniky, kterou předváděly sbory dobrovolných hasičů z Líšnice, Kunvaldu, Klášterce nad Orlicí, Pastvin, ale i profesionální sbor ze Žamberku. Právě profesionálové předvedli jak vyprošťují pomocí moderní techniky figuranta z auta. Neméně zajímavá byla technika dobrovolných sborů. „V Klášterci máme tyto historické tažné stříkačky, které jsou provozuschopné. Na jednu nám dokonce kdysi přispěla baronka Parishová," vypráví Ladislav Toman, který má ale více zkušeností s Magyrusem, který Klášterec také vlastní.

Zábavným prvkem byli i letečtí modeláři, kteří pilotovali svá letadla přímo nad diváky. „Modeláři byli super, jen mi jich bylo trochu líto, protože s jedním letadlem havarovali a zlomili křídlo, ale jinak se jim to povedlo. Shazovali bonbóny na padáčcích, takže vypadaly jako parašutisté. Dětem se to moc líbilo," přibližuje atmosféru akce Bára Jurčanová. Pro děti, ale i dospělé přichystali zábavu také skauti ze Žamberku, kteří si přivezli i své tee pee. „Naším úkolem bylo udělat doprovodný program pro děti. Takže jsme si připravili nějaké hry, děcka si můžou vyzkoušet rukodělné výrobky, které si pak můžou odvézt domů. Postavili jsme tady tee pee, ve kterém udržujeme oheň a lidé si sem můžou přijít opéct buřty a zazpívat u ohýnku," vysvětluje jeden ze skautů Čestmír Doubrava.

Módní lukostřelba

V areálu na vleku, kde se celý odpolední a večerní program odehrával, si mohli zájemci zkusit ukovat hřebík pod vedením mladého kováře Jana Celera z Kunvaldu nebo zastřílet z luku a kuše pod dohledem Františka Ptáčníka. „Luky a kuše jdou do módy, lidi to začíná zajímat, ale když vyprávím o vývoji, tak všichni vědí o anglických dlouhých lucích, ale přitom byly i daleko lepší luky. Třeba takoví Turci, ti byli lepší lukostřelci," uvedl František Ptáčník.

„Jeden z mála problémů byl časový skluz, naštěstí celou akci moderoval Jan Čenský, a ten je opravdový profesionál a vše zvládl skvěle," vysvětlovala organizátorka Bára Jurčanová.
Bohatý program uzavřela až žamberská zábavová kapela Lerion, která hrála do pozdních hodin. Celý program akce je na webových stránkách obce – www.obecpastviny.cz.

Ondřej Kolda