Pohraniční městečko se pyšní novou unikátní expozicí. Dnes se veřejnosti otevírá Východočeský památník celnictví. Expozice mapuje vývoj celnictví a pašeráctví od dob starověku až do roku 2007. Na pašeráckou stezku se návštěvníci mohou vydat v budově bývalého gymnázia. Najdou tu uniformy i brašny celníků, jejich vybavení na vyhledávání zboží či historické fotografie. Unikátem pak je vitrína s takzvanou potravinovou šmelinou.

Exponáty pocházejí z období po roce 1945. „Běžně vystavovány nejsou. Je to sušené konzervované maso, sušený čaj a další,“ přiblížil Richard M. Sicha.

Věnoval uniformu

Expozice se v budově gymnázia připravovala sedm let, podílelo se na ní třicet dobrovolníků, kteří pracovali ve svém volném čase. Jedním z nich byl i bývalý celník Václav Vlček, který dvacet let sloužil v Lichkově a Dolní Lipce. Ačkoli sám má muzeum v Lichkově, v nové expozici nechybí jeho exponát. „Věnoval jsem svoji uniformu, se kterou jsem sloužil na pasovce. Je to obdivuhodné, co se tady povedlo,“ uvedl na adresu expozice.

Mezi gratulanty byl i hejtman Martin Netolický, zástupci celní správy, ředitelé muzeí a další pozvaní hosté. Náklady na vybudování muzea činily asi milion korun, přispěl i Pardubický kraj. Unikátní muzeum je ode dneška otevřené veřejnosti.

Obrněná Škoda VOS už je součástí expozice v mýtském muzeu českého karosářství.
Opravě limuzíny i křížové cesty pomůže dotace