„Staví se nejvíce za posledních deset let. Hlavně na okrajích měst a vesnic,“ říká Roman Chudý, spolumajitel českotřebovské stavební firmy.

Staví mladé rodiny i starší lidé, každý chce bydlet ve svém. Jenže pozemky v některých oblastech prostě nejsou.

Některá města chystají velké lokality pro rodinné domy, naopak na vesnicích parcely chybí. Lidé totiž drží i velké zahrady pro své děti. „Hledali jsme pozemek dva roky. Teď shánějí čtyři moji známí a marně,“ říká Anna Rosenkranz, která s rodinou letos dostavěla dům na okraji Litomyšle. V roce 2015 se rozhlíželi i v okolních vesnicích, ale pozemky nebyly, nebo v zátopové oblasti. Nakonec se rozhodli pro dražší Litomyšl a dali přes tisíc korun za metr čtvereční.

„Parcely hledají všichni, jenže se moc neprodávají a když, tak jsou drahé. Lidé se svých pozemků nechtějí vzdát,“ potvrzuje Ondřej Klusoň, který staví dům na okraji Dolního Újezdu.

Velký zájem o bydlení zaznamenali v Lanškrouně nebo Letohradu. V Letohradu nespoléhají na to, že lidé nabídnou k výstavbě zahrady, a investovali do lokality Nad Bažantnicí.

„Soukromí vlastníci nejsou ochotni pozemky prodat, drží je pro vnoučata. I to byl důvod, proč jsme se rozhodli pro vytvoření vlastní lokality,“ podotýká starosta Petr Fiala. Zájem je velký. „Předpokládali jsme, že pozemky z první etapy budeme prodávat několik let. Ze čtyřiceti šesti parcel jich dnes zbývá volných sedm. Prodali jsme i pozemek pro bytový dům a úplně volná jsou místa pro řadové domy,“ vypočítává letohradský starosta. Zastupitelé navíc schválili prodej dalších sedmi parcel pro rodinné domy v místní části Kunčice.

Pro vnoučata

V brzké době tak ve městě vyroste pět desítek nových domů. Díky obrovskému zájmu o bydlení město zadává projekt na druhou etapu Nad Bažantnicí, kde počítá s jednatřiceti pozemky.

Stavební boom potvrzují i stavaři. „Lidé chtějí žít na vesnicích a u měst. V České Třebové se moc nestaví, podle mě jsou tam dost drahé pozemky. Výstavba se rozjela v Litomyšli, taky u Ústí nad Orlicí v Řetové, Řetůvce nebo Libchavách. Zaznamenali jsme za poslední roky velký zájem o dřevostavby, které jsou rychlejší a levnější než klasické domy z cihel,“ dodává Roman Chudý.

Naopak v Lanškrouně je větší zájem o byty, proto město rozhodlo o stavbě bytového domu. „Díky velké nabídce práce od místních firem máme i dost poptávek po bytech. Letos jsme prodali developerovi parcely pro stavbu bytových i rodinných domů. Lidé chtějí zakotvit a postavit si domek nebo koupit byt,“ vysvětluje Kateřina Gregorová z oddělení majetku lanškrounské radnice.

V Ústí nad Orlicí dokončuje podnikatelský subjekt výstavbu tří bytovek u prodejny Albert, další výstavbu bytových domů chystá developer na sídlišti Štěpnice. Podle starosty Petra Hájka by mohla začít ještě letos. „Plánováno je zde šest bytových domů s tím, že v první etapě by se měly stavět tři,“ uvedl ústecký starosta.

Další v roce 2021

Zájem není jen o nové byty, ale také o parcely. Ty město nabídlo v lokalitě Štěpnice, která je téměř rozprodaná, a brzy nabídnou i pozemky pro řadové domy. „Začínáme připravovat realizaci Nové Dukly. Zpracován je regulační plán, podle kterého území obklopí rodinnými domy na druhé straně. Probíhají výkupy pozemků. Jednání jsou zatím konstruktivní a povedou k tomu, že budeme moct začít území zasíťovat a připravovat k prodeji parcely,“ dodal Petr Hájek. Pokud půjde vše podle plánu, Ústí by pozemky mohlo nabídnout k prodeji v roce 2021 a na Dukle tak vznikne 27 rodinných domů a osm bytovek.