Na sto dvacet jich v sobotu plavalo v choceňském parku Peliny při 44. ročníku závodu v zimním plavání Napříč Chocní, který se počtvrté plaval jako memoriál Jaroslava Doležala, jenž byl zakládajícím členem choceňského oddílu zimního plavání, který patří k nejstarším v republice.
Mezi otužilci se choceňský závod těší velké přízni, k níž přispívá i krásné prostředí parku, kde se z Tiché Orlice tyčí skály. Zimní plavci ze všech koutů republiky, Polska a Slovenska si vybírali z tratí 100, 250, 500 a 750 metrů. Výsledky ze dvou nejdelších se závodníkům započítávaly do Českého poháru v zimním plavání, který tradičně startuje v říjnu a končí v dubnu. V jeho průběhu se otužilci do Chocně ještě vrátí, a to 24. ledna 2015 na soutěž Zámecký okruh.

Do choceňského parku se otužilci rádi vracejí. Zeptali jsme se jich, jak se jim v Chocni líbí a proč se věnují zimnímu plavání…

„Měl jsem 106 kilo a nešlo mi si zašněrovat tenisky, proto jsem začal plavat. A tak mě to drželo, že jsem se přes sezonu proplaval až do zimy. Teď mám 88 kilo. Baví mě se s ostatními porovnávat."
Richard Nyáry, Bratislava

„Strašně se mi tady líbí. Plavu znakem a stromy mi přesně říkají, kudy mám plavat. Plavu skoro dvacet let, plaval tatínek, pak manžel, a tak abych nechodila s rýmou po břehu, začala jsem taky."
Zuzana Kouřilová, Brno

„Zimnímu plavání se věnuji pět let. Když člověk začne a pravidelně chodí plavat, tak hned tak nepřestane. Přestaly mě bolet klouby, nebývám nemocná, chřipku a angínu neznám."
Jana Kuřinová, Hradec Králové

„V Chocni jsem poprvé. Loni tady prý sněžilo, tak je mi líto, že takové podmínky nejsou i letos, mělo by to atmosféru. Zimní plavání je super, ale člověk to musí mít v krvi." Markéta Kutilová, Praha