PAVEL 
STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
Ve Spojených státech nežiji, dokonce jsem tam bohužel ani nebyl na výletě apod. Nevím, co ta země potřebuje a co je pro ni lepší. Navíc by mně docela vadilo, kdyby se např. občané USA vyjadřovali k volbě prezidenta ČR. Nebudu tedy vydávat žádný verdikt, oni to Američané nějak přežijí, vyřeší a zvolí. Ale sympatičtější je mi Hillary Clinton.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Nadšená nejsem ani z jednoho. Ale nebude to můj prezident a tak moje odůvodnění je jednoduché. Hillary Clintonová je žena, přála bych jí to, přesně ví, do čeho jde. Donald Trump je demagog, který pro mě nepochopitelně fascinuje tak velké procento amerických republikánských voličů. I když znám i takové, kteří poprvé v životě budou kvůli Trumpovi volit demokraty a Clintonovou. Nechtějí mít prezidenta, kterého si nepřáli a kterému nevěří. Tak to mám i já a stále mě to mrzí!

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
Nevím, které ZLO bude pro Spojené státy (celý svět) menší (přijatelnější). Abych řekl pravdu, já bych nevolil ani jednoho z obou jmenovaných kandidátů. Hillary Clintonová by ráda udržela Spojené státy v roli světového policajta, Donald Trump chce otočit kormidlem a změnit směřování USA. První předvolební debata byla tragikomickou fraškou bez vítěze a přinesla spoustu otazníků a pochybností. Druhá debata byla o naprostém šoku a ztrátě všech iluzí. Důstojnost se vytratila a vše se zvrhlo v pouhé kydání hnoje a vršení špíny. Bůh ochraňuj Ameriku! Nejlepším prezidentem by v tuto chvíli pro ni byl snad jen Jára Cimrman, který by se tak zřejmě stal po Václavu Havlovi druhým nejvelebenějším Čechem za velkou louží…

FRANTIŠEK TEICHMANN

středoškolský učitel biologie, Lanškroun
Naplno rozběhnutá prezidentská kampaň ve Spojených státech ukazuje problém, který se na mnoha úrovních vyskytuje i v českém rybníčku. Ať už bydlíte v Horní nebo Dolní, koukáte na kandidátky stran zleva nebo zprava, skutečných osobností je tam jako šafránu. Nedivím se, demokratický systém se stal tak upachtěnou a často neefektivní lokomotivou, že kreativní a aktivní lidé hledají uplatnění tam, kde to jde snadněji. Donald i Hillary jsou pro mě v mnohém zklamáním. A konkrétně především v tom, že Amerika dnes nenabízí žádnou přesvědčivější variantu.
Není až tak komu fandit, vžilo se v posledních letech u nás před volbami, kde se stejně jako já i další oprávnění voliči snaží často jen vybírat menší zlo. Cítím to tak i v případě USA. Naší jedinou jistotou a do jisté míry i štěstím tak nakonec zase bude ta dýchavičná lokomotiva demokracie. Pod jejím kotlem nelze totiž zatopit tak, aby všechno převálcovala, jak by si přáli propagátoři snadných a rychlých řešení, ani ji nelze tak úplně zastavit. 
Ať už vyhraje kdokoliv, doufejme, že míra odpovědnosti i pravomocí donutí vítěze voleb k těm nejlepším řešením. Oba kandidáti mohou jen překvapit. Každopádně svůj hlas bych věnoval Hillary.

DANIEL 
DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Trump nebo Clintonová. 
Je to jako volba mezi smrtí hanbou nebo smrtí hladem. Už v červenci jsem během cesty po USA cítil to napětí mezi obyčejnými lidmi. Tyto volby rozdělují Ameriku více než kdy předtím. Ať už voliči rozhodnou jakkoli, jedno je jisté – nový prezident bude Ameriku rozdělovat. Lidé se budou více než kdy jindy účastnit demonstrací, diskutovat každý krok nového šéfa. Lidé se budou znovu vracet k osobní odpovědnosti za věci veřejné, která nestojí na vládci Bílého domu, ale na každém občanovi. A to bude vposledku pro USA dobré.

A co si o tom myslíte vy?