DANIEL
DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Přemýšlel jsem, jak moc mě V. H. ovlivnil. Asi víc než jsem si ochoten připustit. Nejen po 90. roce, ale už z vysílání Svobodné Evropy, u které po večerech seděl táta a dával mi rady, co smím a co nesmím říkat ve škole.
Havel byl svobodný v mysli, nedostali se mu do hlavy. Bál se jen sám sebe, to mu dávalo tu potřebnou pokoru. Nebyl dokonalý a nehrál si na to. Uměl se zasmát, zejména sám sobě.
Ale nejvíc ve mně zůstává jeho přesvědčení, že pravda má skutečnou moc a má smysl ji šířit, „i když na čas poražena bývá."
Je pro mne vzorem státníka, který zůstal člověkem a věřil v lepší lidství.

FRANTIŠEK TEICHMANN

středoškolský učitel biologie, Lanškroun
Před časem jsem někde četl, že Václav Havel nebyl politik, ale státník. Leccos to vystihuje. Jeho životní příběh je pro mě inspirativní a dodnes jsem mu vděčný za pozici, kterou ve světě pro nás Čechy vybudoval. A jestli mi a nám chybí? Troufám si tvrdit, že pokaždé, když slyším současného prezidenta, který svá vystupování nasměřoval na rozdíl od Havla k tomu podřadnějšímu v nás, k tomu, co Václav Havel označoval jako čecháčkovství. Někdy mám pocit, že se musí v hrobě obracet, ale spíš se směje pod fousy. Jeho nakažlivý smysl pro humor a absurditu, stejně jako nekonečná víra v optimismus, v člověka, demokracii a lásku nemůže zemanovská éra potlačit.
S Václavem Havlem mě pojí i to, že jsme narozeni ve stejný den a náš druhý syn Martin byl počat v noci, kdy zemřel.

PAVEL 
STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
Václav Havel pro mě byl a stále je symbolem největší a nejlepší změny, která se stala v novodobých českých dějinách, tedy konce komunismu. Navíc to byl člověk laskavý a se skutečným smyslem pro humor, samozřejmě také s lidskými chybami a nedostatky, žádná modla. Rád bych se se čtenáři Orlického deníku podělil o anekdotu, kterou Václav Havel vymyslel: „Jindřich Jindřich jel s Butrusem Butrusem Ghálím do lázní Baden Baden a tam se ožrali, ožrali." Takový člověk samozřejmě musí scházet, zvlášť ve vysoké politice.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Byl pro mě a stále je osobou, jehož názory a postoje mi jsou blízké. Osobou, o kterou se lze opřít a věřit jí. Často jsem od něho dostala zprostředkovaně odpověď na mnohé otázky. A často jsem zjistila, že na mnoho věcí nahlížím stejně jako on. Moc mi chybí, osobnost jeho formátu stále hledám. Nedělní „Hovory z Lán" bych vyměnila za jakýkoli sebeúspěšnější rozhlasový nebo televizní pořad. Přesto se domnívám, že mnohem víc schází nám všem. Neumíme si bez něho poradit, nemáme zahraničím respektovanou osobnost, zpronevěřujeme se jeho odkazu. Najde se jeho pokračovatel?

MARTIN 
VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
S osobností Václava Havla to mám poněkud složitější. Byl to prezident, kterého jsem obdivoval a kterého jsem si nesmírně vážil. Postupem času toto nadšení opadávalo a začaly se vkrádat pochybnosti. Komu vlastně sloužil!? Protože ctím zásadu, že do mrtvých se nekope, popřeji jeho duši, aby našla klid, a zdržím se odpovědi na druhou podotázku…