„Dali jsme si tu práci a poplatky porovnali. Tvrdíme, že OSA v poslední době postupně zdražuje a najednou to udělala skokově. Tomu chceme zabránit," uvedl starosta Českých Heřmanic a člen krajského výboru SMS Pavel Eliáš. Obcí se navýšení dotkne například při pořádání akcí s reprodukovanou hudbou. „Takto enormní nárůst sazeb není ani odůvodněný, ani přiměřený," uvedl místopředseda sdružení Jan Sedláček. K nesouhlasu se přidali i někteří uživatelé sociálních sítí. „Státem posvěcené výpalné, ze kterého se samotným autorům a interpretům dostane jen malá část," nazval poplatek jeden z nich.

Sama OSA považuje sazby za přiměřené a argumentuje tím, že chce srovnat ceny se zahraničím. „Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby v tuzemsku dostávalo nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie," komentoval situaci předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Sdružení se poplatkům nebrání, zdražování ale ano. Současně má podezření, že se OSA snaží zvýšit své sazby před nabytím účinnosti novely autorského zákona. „Pak by kolektivní správci, kterých je pět, museli jakékoli zdražení konzultovat se zástupci spotřebitelů. Tomu se podle mě chtějí vyhnout," podotkl Pavel Eliáš. Sdružení už nyní vyzvalo obce a města, aby neuzavíraly se svazem žádné smlouvy na příští rok. „Připravujeme i protestní akci, a to 22. září od 11 hodin před sídlem OSA v Praze. Přijít mohou všichni," informoval Pavel Eliáš s tím, že od obcí jdou i podněty k ministerstvu kultury.