VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Mýtě už vědí, kam s bioodpadem

VYSOKÉ MÝTO - Bioodpad ve Vysokém Mýtě zamíří do fermentační stanice, kde najde využití po přeměnách v bioplyn a následně v elektrickou energii a teplo.

27.11.2007
SDÍLEJ:

Josef Tupec, vedoucí vysokomýtské fermentační stanice.Foto: DENÍK/Jaroslav Hubený

Tento týden je dokončována stavba ojedinělé fermentační stanice, která se stane pevnou součástí integrovaného systému nakládání s bioodpady ve městě. Umístěna je v blízkosti čistírny odpadních vod směrem na Zámrsk. Zkušební provoz bude zahájen příští týden.

„Fermentační stanice našeho typu se v Čechách nenachází. Unikátní je v tom, že je na komunální bioodpad, zatímco spousta fungujících stanic je především na zemědělské jatečné odpady. A to, co do nich vstupuje, je v ustáleném poměru. U nás se množství odpadu bude měnit a bude o to náročnější ´krmnou dávku´ uřídit. Žádné zařízení tohoto typu s touto skladbou surovin není v Čechách v provozu,“ uvedl Josef Tupec, vedoucí fermentační stanice.

Sběr biologicky rozložitelných odpadů, tedy zbytků odpadů ze zahrádek, potravin a dalších ve Vysokém Mýtě zahrnuje především instalaci 223 kusů speciálních sběrných nádob, jejichž obsah bude pravidelně svážen do bioplynové stanice. Ta má kapacitu osm tisíc tun odpadů za rok.

Obavy z nedostatku bioodpadu provozovatelé fermentační stanice nemají. Bude totiž zpracovávat i odpadní kaliště z blízké čistírny odpadních vod.
Vzniklý plyn se ve stanici usuší, vyčistí a jde do speciálně upravených motorů, kde se spálí a generátorem se z něho vyrábí proud. Ten bude prodán do sítě, teplo se využije jednak při provozu vlastní stanice, jednak k vytápění zmíněné čističky. Fermentační zbytek bude využit k výrobě kompostu nebo pro přímé hnojení pozemků. Výhodou je také šetření kanalizace, v níž ubude množství tuků z veřejných stravovacích zařízení, z dalších podniků i domácností.

Na stavbu fermentační stanice byla získána dotace z Evropské unie ve výši pětaosmdesát procent z uznatelných nákladů a dále pětiprocentní podpora formou zvýhodněného úvěru ze Státního fondu životního prostředí. Tuto akci rovněž finančně podpořil Pardubický kraj.


Vedle sběru nádob ze zástavby rodinných domů a panelové je výrazným prvkem systému sběr kuchyňských odpadů zrestauračních zařízení. Ekologické odstranění těchto materiálů bylo nově regulováno vsouvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie a vtuto chvíli neexistují vregionu dostatečné kapacity. Do systému sběru budou zařazena školská zařízení, podnikové stravovny i restaurace, odpady budou také vpravidelných intervalech sváženy do bioplynové stanice. Integrovaný systém předpokládá rovněž sběr a svoz dalších biologicky rozložitelných odpadů produkovaných vregionu, jsou to například odpady zpekáren, vybrané odpady z jatek, odpady z údržby veřejné zeleně, tuky a podobně.

 

 

27.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Školní bufet. Ilustrační foto.

Pamlsková vyhláška: Vyřeší ji čipy

Na záchytku vozí „domácí“ i cizince

Rychnovsko - Rychnovský okres nemá protialkoholní stanici. Opilce proto převážejí na záchytku do Hradce Králové.

Otázka na víkend: měření radary

Pražská policie vyzvala veřejnost, aby jim poradila, kam mají umístit radary. Kam byste ve svém okolí radili umístit radary vy?

Stavba dálnice D35 by měla začít na podzim

Pardubický kraj - Stavbě bude předcházet archeologický průzkum.

Na rotundu je již lepší výhled, přerostlá túje šla k zemi

Česká Třebová - Rotunda sv. Kateřiny se Třebovákům připomněla loni v souvislosti s kontroverzní stavbou v její těsné blízkosti. Místní patrioti začali bojovat proti rekonstrukci bývalého sirotčince. Tvrdí, že dostavba románskou památku zastiňuje. Možná ještě víc ale výhled na ni kazila přerostlá túje. A nejen to, zároveň narušovala hřbitovní zeď. Před několika dny šla proto k zemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies