VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Mýtě už vědí, kam s bioodpadem

VYSOKÉ MÝTO - Bioodpad ve Vysokém Mýtě zamíří do fermentační stanice, kde najde využití po přeměnách v bioplyn a následně v elektrickou energii a teplo.

27.11.2007
SDÍLEJ:

Josef Tupec, vedoucí vysokomýtské fermentační stanice.Foto: DENÍK/Jaroslav Hubený

Tento týden je dokončována stavba ojedinělé fermentační stanice, která se stane pevnou součástí integrovaného systému nakládání s bioodpady ve městě. Umístěna je v blízkosti čistírny odpadních vod směrem na Zámrsk. Zkušební provoz bude zahájen příští týden.

„Fermentační stanice našeho typu se v Čechách nenachází. Unikátní je v tom, že je na komunální bioodpad, zatímco spousta fungujících stanic je především na zemědělské jatečné odpady. A to, co do nich vstupuje, je v ustáleném poměru. U nás se množství odpadu bude měnit a bude o to náročnější ´krmnou dávku´ uřídit. Žádné zařízení tohoto typu s touto skladbou surovin není v Čechách v provozu,“ uvedl Josef Tupec, vedoucí fermentační stanice.

Sběr biologicky rozložitelných odpadů, tedy zbytků odpadů ze zahrádek, potravin a dalších ve Vysokém Mýtě zahrnuje především instalaci 223 kusů speciálních sběrných nádob, jejichž obsah bude pravidelně svážen do bioplynové stanice. Ta má kapacitu osm tisíc tun odpadů za rok.

Obavy z nedostatku bioodpadu provozovatelé fermentační stanice nemají. Bude totiž zpracovávat i odpadní kaliště z blízké čistírny odpadních vod.
Vzniklý plyn se ve stanici usuší, vyčistí a jde do speciálně upravených motorů, kde se spálí a generátorem se z něho vyrábí proud. Ten bude prodán do sítě, teplo se využije jednak při provozu vlastní stanice, jednak k vytápění zmíněné čističky. Fermentační zbytek bude využit k výrobě kompostu nebo pro přímé hnojení pozemků. Výhodou je také šetření kanalizace, v níž ubude množství tuků z veřejných stravovacích zařízení, z dalších podniků i domácností.

Na stavbu fermentační stanice byla získána dotace z Evropské unie ve výši pětaosmdesát procent z uznatelných nákladů a dále pětiprocentní podpora formou zvýhodněného úvěru ze Státního fondu životního prostředí. Tuto akci rovněž finančně podpořil Pardubický kraj.


Vedle sběru nádob ze zástavby rodinných domů a panelové je výrazným prvkem systému sběr kuchyňských odpadů zrestauračních zařízení. Ekologické odstranění těchto materiálů bylo nově regulováno vsouvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie a vtuto chvíli neexistují vregionu dostatečné kapacity. Do systému sběru budou zařazena školská zařízení, podnikové stravovny i restaurace, odpady budou také vpravidelných intervalech sváženy do bioplynové stanice. Integrovaný systém předpokládá rovněž sběr a svoz dalších biologicky rozložitelných odpadů produkovaných vregionu, jsou to například odpady zpekáren, vybrané odpady z jatek, odpady z údržby veřejné zeleně, tuky a podobně.

 

 

27.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kapela Mydy Rabycad.

Na rynek se vrací Týden hudby

Jak reklamovat koupený dům či byt

Mlékařem se zatím chce stát šest dětí, stav není konečný

Hlinsko – Do města, které se dříve pyšnilo množstvím budoucích kožešníků, strojníků, traktoristů nebo obráběčů kovů, se vrací po letech učňovské školství. Nový obor „výrobce potravin – mlékař“, začne v září studovat prozatím šest dětí. 

Nový protipovodňový systém za miliony

Litomyšl - Obyvatelé Litomyšle se v minulosti už mnohokrát přesvědčily, jaké škody může napáchat voda. O ohni to mohou říci také, ale s tím nelze počítat tak, jako s řekou Loučnou, která městem protéká.

OBRAZEM: Dvacátá Cihelna je minulostí

Králíky - Sobota patřila v Králíkách svátku vojenské techniky. Konal se tu dvacátý ročník Cihelny, letos s podtitulem Když rozkvetly šeříky. Ukázka tak mířila do roku 1945 - do oblasti Vyškovska, které osvobozuje Rudá armáda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení