Den v hotelu stojí kolem 150 korun

Služby hotelu pro psy nabízejí mnohé útulky i jednotlivci napříč okresy. Hotely nabízejí celoroční krátkodobé i dlouhodobé ubytování ve vnitřních či venkovních kotcích. Kapacita se většinou pohybuje kolem tří až pěti psů, aby se jim mohli pracovníci plně věnovat. Proto by majitelé neměli váhat a místo si zamluvit s dostatečným předstihem. Hotely slibují pravidelné venčení, krmení i zábavu.

Za jeden den v psím útulku Na trati v Ústí nad Orlicí zaplatíte sto dvacet korun za malého psa a sto osmdesát korun za velkého psa, včetně krmiva. V lanškrounském Canis centru ubytují pejsky do pětadvaceti kil za sto padesát korun a nad pětadvacet kil za sto sedmdesát korun. Pracovníci majitelům radí, aby svým mazlíčkům přibalili jejich deky, případně pelíšky i hračky.

Chovatelé oceňují individuální péči

„Psí hotel rádi využíváme vždy, když jedeme na dovolenou. Víme, že je o naši fenku dobře postaráno. Máme zkušenost s psím hotelem v Litomyšli, kde má paní majitelka individuální přístup a psi mají prostor a nejsou zavření v kotcích. Navíc s námi v průběhu dovolené komunikuje, že je zvíře v pořádku a daří se mu dobře. Dovolím si ale tvrdit, že je psích hotelů v našem okolí zoufale málo, se zajištěním volného termínu je vždy poměrně problém," podělila se o názor Zuzana Nečasová z Litomyšle. „Měla jsem zkušenost s psím hotelem v Lanškrouně. Zatímco kamarádka dávala pravidelně pejska tam, já už bych to neudělala. Vyzvedávala jsem ho vyklepaného, ustrašeného, nežral. Objekt je totiž spojen s psím útulkem, kde nepřetržitě ve vedlejších kotcích štěkali psi. Následně jsem zkusila paní v České Třebové, která má domeček se zahradou, vždy s omezeným počtem pejsků na hlídání. Její služby jsem využila dvakrát a pokaždé jsem měla štěstí, že tam měla nějaká štěňátka. Můj pes si s nimi hned hrál, takže ani nevěděl, že jsem pryč. Byla to pro něj dovolená a pro mě taky," řekla majitelka labradora z České Třebové. Nově se od května otevírá například psí hotel v Dlouhé Třebové.

Psí školky učí páníčky porozumět psům

Někteří provozovatelé psích hotelů však se službou končí a věnují se raději psím školkám, které se těší velké oblibě. „Psí hotel pro menší zájem už neprovozuji. Zaměřil jsem se na psí školku, kde je naopak zájem mnohem větší. Naše psí školka patří k těm hojně navštěvovaným," informoval majitel psí školky „Parťák" z Vysokého Mýta Jaromír Hájek. Ve školce se snaží pomoci páníčkům porozumět jejich psům a hrou je připravit do života.