DOTACE ZA MILION

V praxi nejde o nic jiného, než využití věcí, kterých se lidé chtějí zbavit. „Občan vlastní nepotřebný předmět, například stůl. Nabídne ho Technickým službám, které ho svozovým autem dopraví na sběrný dvůr, očistí, opraví, vyfotí a nabídnou k dalšímu prodeji,“ popisuje vizi Ivana Pokorná z mýtských Technických služeb s tím, že se inspirovali fungujícím projektem Re-use centra v Brně.

Aby mohl projekt začít fungovat, musí Technické služby uspět v žádosti o dotaci z ministerstva životního prostředí. Žádaly o více než milion korun, z nichž mimo jiné i zaplatí malé svozové auto na CNG pohon a skladovou dvougaráž, kde se mají provádět zmíněné malé opravy a předměty zde zůstanou uskladněné do chvíle, než o ně někdo projeví zájem. Podle starosty Mýta Františka Jiraského projekt zapadá do dlouhodobého záměru města.

„Snažíme se průběžně snižovat množství komunálních odpadů, které odvážíme na skládku do Libchav. Do konce roku 2024, kdy začne platit zákaz skládkování, bychom chtěli náš systém nakládání s odpady ještě zdokonalit,“ vysvětlil starosta František Jiraský.

Město přitom průběžně snižuje množství ukládaného odpadu už dvě desítky let, v loňském roce dostali za třídění odpadů dokonce Odpadového Oskara. Jako jediné v Pardubickém kraji se více než dvanáctitisícové město vešlo do 150 kilogramů směsného odpadu na obyvatele.

Nový projekt by pak pomohl i těm, kteří marně hledají hrneček do sbírky či si chtějí levně vybavit chatu či pokoj v retro stylu. „Finanční prostředky získané prodejem použitých předmětů by mohly být využity na zkvalitnění městské zeleně, například na zakoupení a výsadbu cibulovin,“ říká Ivana Pokorná a připomíná, že Technické služby už prodej použitých předmětů za symbolickou cenu několikrát úspěšně odzkoušely na bleším trhu během Dne Země. Některé historické a raritní předměty pak nabízejí i regionálnímu muzeu.