Město má kromě největšího Brandlova oltářního obrazu i další – světštější unikát. Mezi panelovými a rodinnými domy zlátnou klasy obilí. Pole poblíž centra města je neobvyklé. Také ve Vysokém Mýtě bude brzy minulostí. Na městském pozemku za bývalým pivovarem vzniknou stavební parcely. Radnice totiž reflektuje poptávku po pozemcích. Jejich noví majitelé by už v příštím roce mohli kopnout do země.

Bytů je dost

Zatímco bytů je podle mluvčí radnice Marie Lněničkové ve městě dost, po nových stavebních parcelách je hlad. „V devadesátých letech se opravovaly bytové domy po sovětské armádě, tehdy je dostalo do majetku město, a byly postaveny i další bytové domy. Do roku 2003 tu byly rekonstruovány či postaveny domy se zhruba tisícovkou bytů,“ vysvětluje mluvčí.

Radnice ale musela najít odpověď na poptávku po stavebních parcelách. Řešení nakonec našla právě na poli: městský pozemek nedaleko centra pojme osmatřicet stavebních parcel. Radnice už vybrala vítěze zakázky na realizaci infrastruktury. Lusknutím prstů to ale nebude, podle starosty Františka Jiraského se bude infrastruktura budovat postupně. „Letos to bude vodovod a kanalizace,“ nastiňuje.

Zakázku za nabídkovou cenu více než sedmnáct milionů korun vyhrála pardubická společnost Merit Bau CZ, kterou po zmíněném vodovodu a kanalizaci čeká vybudování plynovodu a elektrických sítí, chodníků, komunikací a osvětlení.

Atraktivní místo

Radnice nyní připravuje návrh způsobu prodeje stavebních parcel, v první etapě plánují nabídnout dvacet stavebních parcel, v té druhé pak zbylých osmnáct.

„Návrh prodeje stavebních parcel v nejbližší době předložíme radě města k projednání. Pokud všechno půjde podle plánu, tak bychom je mohli koncem roku prodávat,“ konstatoval starosta František Jiraský a dodal: „Vedle toho už máme územní souhlas na druhou etapu výstavby rodinných domů. Nyní pracujeme na dokumentaci pro stavební povolení a podle zájmu o stavební parcely nabízené v první etapě se v příštím roce pustíme do druhé etapy.“

Svou roli bude v rozhodování kupců hrát i umístění parcel. Do centra je to pěšky pár minut, navíc v těsné blízkosti radnice řešila budoucí úpravu prostor parku za pivovarem a na druhé straně i bývalých kasáren, kde má mimo jiné vyrůst třeba víceúčelové hřiště, náměstíčko či park, a to vše má spojit kolonáda.

Stavět budou i jinde

Prázdnou plochu využili i v Letohradu, v lokalitě Nad Bažantnicí. Tady první etapa zasíťování takřka finišuje a brzy tu začnou růst první domky. Z padesáti parcel pro rodinné domy, které Letohradští nabídli v první etapě k prodeji, je přes třicet prodaných a své názvy mají i ulice: U Biatlonu, U Valu, Na Výsluní, Příčná a U Obory.

Pozemky pro bytové i rodinné domy pak nabízejí i v Lanškrouně. V Dolní Moravě, dle informací na webu, obec aktualizuje seznam žadatelů o byt. Měl by tu totiž vyrůst obecní bytový dům.