Díly dovezou kamiony

Stavebnici automobilu Tatra Phoenix zakoupil ústecké škole Pardubický kraj. Podobná akce se loni uskutečnila i v kraji Vysočina.

„Moderní dopravní systémy a silniční technika potřebují špičkové odborníky. Ti se vzdělávají na našich středních školách. Hledáme způsoby, jak učební obory zatraktivnit a jak žáky co nejlépe seznamovat s praxí. Jednou z cest bude sestavení reálného nákladního automobilu,“ poznamenal krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Zhruba dva tisíce součástek v bednách studentům dovezou dva kamiony a auto pak vyroste přímo ve školních dílnách. Komponenty budou do školy dodány na začátku podzimu.

Zkušební jízdy

Nácvik montážních prací bude trvat několik měsíců, odborným dozorem budou přímo pracovníci firmy Tatra. „Sestavené auto bude převezeno do Kopřivnice, kde se uskuteční diagnostický proces i zkušební jízdy na polygonu, opět za účasti žáků a pedagogů ústecké školy,“ uvedl Petr Šilar z oddělení komunikace a vnějších vztahů krajského úřadu. „Chci poděkovat Pardubickému kraji za unikátní školní pomůcku. Je to názorná ukázka toho, jak lze podpořit praktické vzdělávání v technických oborech,“ konstatoval ředitel školy Petr Vojtěch.

Novostavba rodinného domu, Polička. Cena udělena za excelentní stavebně technické řešení a dokonalé provedení stavby, citlivé umístění v terénu, vyváženost exteriéru a interiéru, uživatelský komfort a vzorovou spolupráci celého týmu.
FOTO: V Pardubickém kraji jsou čtyři nové Stavby roku