A nemohl u toho chybět „babydědek" Ludvík Hess, zakladatel české sítě babyboxů a jejich neúnavný šiřitel. „Za necelých deset let bylo do babyboxů odloženo sto osm dětátek," konstatoval předseda  občanského sdružení Babybox pro odložené děti – Statim. V jednom případě bylo vloženo dítě do babyboxu v Ústí nad Orlicí, signalizace se spustila v červenci roku 2009 a zdravotníci tehdy ve schránce našli čerstvě narozenou holčičku. Tehdy jí říkali Lucinka, to jméno už však dnes nemá. „Mám to štěstí, že ji občas vídám. Je to pěkná holčička," dodává Ludvík Hess.

O zřízení babyboxu v Orlickoústecké nemocnici se zasloužil primář gynekologicko-porodnického oddělení Dionýz Zakál.  „Za sebe jako porodník vnímám  babybox jako náhražku za něco, co v tomto státě nefunguje. Bohužel ani  institut utajovaného porodu, který je uzákoněn, nevytvořil matkám, jež chtějí anonymně porodit a dítě odložit, takové podmínky, jako má babybox," podotkl Dionýz Zakál.

Babybox nové generace v Orlickoústecké nemocnici je  celý z nerezu, samočinně se otvírající dvířka se po vložení dítěte automaticky zavřou. Vnitřní prostor babyboxu je  vytápěný i klimatizovaný, informaci o vložení novorozeněte podává mnohonásobně jištěná signalizace. „Nový babybox vznikl na základě zkušeností s provozem starého, zohledňuje všechny situace, které za provozu vznikly. Materiál, dvířka, způsob vytápění, klimatizace, monitorování, signalizace, to vše je úplně jinak," říká o novém typu babyboxů výrobce Zdeněk Juřica. Náklady na výměnu vyčíslil na 250 tisíc korun.

O babyboxu:

Babybox chce pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence.

Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní.

První babybox byl zřízen v GynCentru v Praze 9, Hloubětínská 3.

Do současné doby bylo v Česku zřízeno 63 babyboxů, poslední byl otevřen  letos v září v nemocnici s poliklinikou v Havířově.

„Náš program je jasný a zřetelný. Máme jediné přání. Aby již nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko!" říkají autoři projektů babyboxů.

Více na www.babybox.cz.