Návštěvníci se na výstavě mohou přesvědčit, že pod pojmem pivo se neskrývá pouhá představa konzumace alkoholického nápoje. Tento rtům milý výraz pojímá i bohatou historii, různorodé výrobní postupy, specifický slovník a v neposlední řadě velkou chuťovou a barevnou pestrost. Vaření piva má navíc v Pardubickém kraji bohatou tradici, kterou výstava sleduje v jejím nepřetržitém vývoji od roku 1913 až po současnost.
Prezentace historie pivovarnictví se samozřejmě neobejde bez představení celé řady zajímavostí od obrazového materiálu, přes specifické předměty až po zážitkové ochutnávky pivovarnického sladu i extrémně hořkého granulovaného chmele. Výstava návštěvníkům svými instalacemi navodí atmosféru hostince z období 1. republiky i celého pivovaru, s důrazem na předvedení práce v bednářské dílně.
„Výstavu jsme doplnili trojrozměrnými předměty z pivovaru i ze soukromých sbírek. Máme zde například japonku – vozík na slad, dále řemenice, ventil ze spilky a podobně. Menším doplněním je minivýstava předmětů, které se vztahují přímo k Vysokému Mýtu – pivní láhve, tácek z hostince, který už nějakých skoro sto let neexistuje. Nechybí historické fotografie obou pivovarů, jak toho, co stával na náměstí, tak toho, který existuje dodnes, i když už je z něj jen torzo, dále tablo pracovníků vysokomýtského pivovaru nebo velkoplošná historická fotografie pivovaru z dob jeho největší slávy," nechal do expozice nahlédnout Radim Urbánek, kurátor výstavy v Mýtě.
Autentické předměty potřebné k výrobě, uchovávání a distribuci piva jsou zapůjčeny z muzejních sbírek, ale především od soukromých sběratelů a provozovatelů pivovaru. K výstavě byly vydány speciální noviny – Pivovarský kurýr.
Výstava v Mýtě potrvá do 11. května.

Doprovodný program:
Pivní čtvrtky
20. března od 18 hodin
V muzeu bude připravena ochutnávka piva z Pardubického pivovaru Pernštejn a. s. doprovázená heligonkou (Kapesní kapela pana Petra Šimáčka). Návštěvníci se mohou těšit rovněž na zajímavou přednášku pivovarského historika a spolumajitele Černokosteleckého zájezdního pivováru Dej bůh štěstí Milana Starce.

10. dubna od 18 hodin
V muzeu se bude ochutnávat pivo z Měšťanského pivovaru v Poličce za doprovodu heligonky. A opět nebude chybět zajímavá přednáška, tentokrát své bohaté zkušenosti a humorné zážitky přednese pivovarský historik a autor řady knih o pivovarech Pavel Jákl.

24. dubna od 18 hodin
S muzejníky na pivo
Tento čtvrtek se můžete projít s fundovanými průvodci po historii hospod a hostinců ve Vysokém Mýtě, které mělo díky vojenské posádce těchto zařízení více než jiná okolní města.


(tz, miš)