Na jaké exponáty se v muzeu můžete těšit?
Notoricky známou hru Člověče, nezlob se si jen stěží zahrajete s největší dřevěnou hrací kostkou, váží totiž 164 kg a dosahuje rozměrů 79x79x79 cm. Je zhotovena ze šesti druhů dřeva (borovice, ořechu, buku, dubu, jasanu a smrku). S obří kostkou se můžete nejen vyfotografovat, ale zájemci si zahrají hru v kostky s klasickými kostkami o Českou knihu rekordů.
Muzeum se může pochlubit i perlou z centra Prahy – Pražským hradem, který je vyrobený ze sirek. Zhotovil jej Ladislav Novák z Myšence u Protivína. Při jeho výrobě trvající dva roky spotřeboval 10 800 špejlí a originál zmenšil 125 krát.
I milovníci sladkého si přijdou v Muzeu rekordů a kuriozit na své. Jana Dostálová, studentka oboru cukrář na Střední škole gastronomie a služeb Nová Paka, vytvořila kopii francouzského zámku Chaumont. Při výrobě objektu, který má 50 cm na výšku a plošný rozměr 86 x 86 cm, spotřebovala za čtyři měsíce 25 kg bílého plastického fondánu, karamel tvořící výplně oken a 3,6 kg vysoce kvalitní čokolády, z níž kromě jiného zhotovila i několik set miniaturních hnědých šindelů pokrývajících střechu zámku.

Nejmenší i největší

Mezi nejmenší exponáty muzea se řadí malůvka na makovém semínku z dílny Stanislava Materny nebo dřevěný vyřezávaný betlém, který je umístěn do lískového oříšku. Vytvořil jej Miloš Němec z Třemošnice. Pro zajímavost, Svatý Josef dosahuje výšky 12 mm.
Mezi největší exponáty patří 305 cm dlouhý kartáček na zuby vyrobený zaměstnanci podniku Spojené kartáčovny Pelhřimov nebo 4,5metrový spacák pro celou rodinu, pyžamový kabát, do kterého se naskládalo 98 lidí, jednu stěnu muzea pokrývá péřová bunda vyrobená v měřítku 1:5.

Zlaté české ručičky

Marek Sattler, majitel House of wax – muzea voskových figurín v Karlových Varech, zapůjčil expozici Zlaté české ručičky, která je od muzea vzdálena tři minuty, jednu z nejstarších voskových figurín na světě. Jde o torzo muže z Velikonočních ostrovů.
Převážnou většinu předmětů v expozici Zlaté české ručičky tvoří výrobky ze sirek, které zhotovil Tomáš Korda z Vrchlabí. Má jich na svém kontě na devět desítek. Obrazy, vázy, hudební nástroje, všechno ze sirek. Nad výrobou strávil 7 let, 2 měsíce, 22 dnů čistého času.
Velikým lákadlem expozice je i obří plyšák Kuky, který dosahuje výšky 4 m, zájemci mohou nakouknou do krasohledu dlouhého přes 2 metry. Přilehlou zahradu zas zdobí obří nerezová kuchyně, jejíž součástí je obří konvička na čaj, polévkový hrnec nebo trychtýř. Více na www.muzeumrekorduakuriozit.cz. (tz, miš)

Sbírka jízdenek z největšího počtu států
Sběratel Ladislav Šejnoha z Lanš
krouna je majitelem sbírky 400 000 autobusových jízdenek z 57 států světa. Jízdenky pocházejí z těchto zemí: Argentina, Ekvádor, USA, Chile, Venezuela, Kanada, Peru, Mexiko, Portugalsko, Maroko, Irsko, Španělsko, Tunisko, Andora, Egypt, Velká Británie, Francie, Švýcarsko, Norsko, ČR, Holandsko, Dánsko, Slovensko, Itálie, Německo, Chorvatsko, Černá Hora, Bulharsko, Moldávie, Jugoslávie, Řecko, Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko, Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Rusko, Turecko, Kypr, Libanon, Izrael, Ázerbájdžán, Írán, Uzbekistán, Indie, Nepál, Taiwan, Japonsko, Thajsko, Malajsie, Singapur, Austrálie, Srbsko, Nový Zéland, Čína. Údaj byl do České databanky rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov zaevidován dne 28. dubna 2014.

Malování hlavou
Tomáš Rybička, klient Domova pod hradem Žampach, i přes svůj těžký handicap (quadruplegik s ochrnutými ústy, který komunikuje převážně očima), namaloval hlavou více než 200 obrazů, a to díky speciálnímu hlavovému držáku, do kterého se dají upnout i štětce. Aktivita byla zapsána do České databanky rekordů 13. září 2012.

Knoflíkiáda přinesla dva rekordy
MAXIKNOFLÍK. Rodina Klírova z Rudoltic u Lanškrouna vyrobila v rámci akce Knoflíkiáda III., která byla organizována kastelánkou Nového zámku u Lanškrouna Krasavou Šerkopovou, knoflík ve tvaru čtyřlístku s beruškou o velikosti 1,64 m x 1,64 m a výšce 22 cm. Na jeho výrobu byl použit karton, papír, škrob, noviny a papírové ruličky. Údaj byl do České databanky rekordů zaregistrován dne 22. června 2013 v Novém zámku u Lanškrouna.
NEJVĚTŠÍ POČET knoflíků na jednom místě. V rámci Knoflíkiády byla do České databanky rekordů zapsána sbírka knoflíků čítající přesně 573 697 kusů. Knoflíky jsou například nalepené i na vystaveném kočárku, klobouku a tričku, na sukni kastelánky jsou našité. K vidění jsou knoflíky vyrobené z kosti, skořápek vlašských ořechů, pecek z ovoce, mušlí, perleti, kovu či paroží. Součástí sbírky je také nejmenší (6,14 mm) a největší (44,73 mm) perleťový knoflík.

Nejvyšší exponáty
Nejvyšší živě rostoucí vánočně ozdobený strom v Mladkově:
Obec Mladkov ozdobila vánočně smrk, který se vedle modlitebny církve bratrské tyčí do výšky 30,57 m. Strom zdobili za pomoci místních obyvatel 2 lidé celkem 9 hodin. Výzdoba je složena ze 4641 LED diod bílé barvy a doplněna původní výzdobou ze 109 ks 15W žárovek. Celková délka výzdoby činí 222 metry.
Foto: Přemek Matějka a Filip Vašata
Nejvyšší dřevořezba z rostlého stromu:
Obec Zámrsk slavnostně odhalila během Martinské slavnosti sochu z rostlého stromu vysokou 7,013 m. Socha byla vyřezána z kmene lípy řezbářem Jaromírem Hodáněm z Vysokého Mýta pomocí motorové pily a brusky. Strom zdobí různé pohádkové výjevy navržené dětmi z místní mateřské a základní školy a veřejnosti byl představen jako „Pohádkový strom sv. Martina".