První dva jmenovaní představili mezinárodní čítanku Abychom nezapomněli. Výpověď o totalitě v Evropě. Jedná se o výběr dramatických životních příběhů z šestnácti evropských zemí. Právě možnost srovnání toho, co se dělo u nás, s dalšími zeměmi našeho kontinentu činí tuto knihu unikátní a velmi inspirativní. Platforma darovala naší škole devět těchto čítanek, za což jí patří poděkování.

Pan Ondřej Malý přijel (i přes indispozici v podobě zlomeniny žeber) přečíst příběh z Bulharska o člověku, který svými velmi inspirativními texty vyprovokoval režim natolik, že byl zavražděn v Londýně obzvláště rafinovaným způsobem v bulharsko – sovětské spolupráci. Vybízet v totalitě lidi k přemýšlení je nežádoucí, tudíž nebezpečné. Toto je třeba si stále připomínat. Pan Jan Jindra vyprávěl o tom, jak se totalitní režim podepsal na jeho tatínkovi, který se přes bití nemilosrdnými dozorci dostal až do uranových dolů. Dopady jeho věznění pociťovala rodina až do roku 1989…

Doufáme, že tento program pomohl k rozvíření diskuzí na téma totality. Aby nezůstala jen často opakovaným cizím slovem, abychom si uvědomili dopad jejích chapadel na osudy konkrétních lidí.

Mgr. Alena Šalounová, Gymnázium Vysoké Mýto