Letos za sebou zanechali mnoho stop na mobiliáři. „Náklady na odstraňování škod způsobených vandalismem a zloději odčerpávají finanční prostředky určené na jeho rozvoj,“ zlobí správu lesů, která zveřejnila snímky rozbitých košů, posprejovaného odpočívadla, potrhané edukativní tabule nebo lavičky, která zmizela v září z odpočívadla v Kolomajzně za Kerharticemi. O krádeži ví i policie. Ta registruje také zmizení 570 stromků určených k výsadbě v Knapovci.

Škůdci nenechali na pokoji ani městský vodojem z roku 1900, který stojí v lesích u cesty na Andrlův chlum. Zvláštní stavbu z červených cihel kdosi posprejoval. „K trestnému činu poškození cizí věci došlo z 29. na 30. srpna letošního roku,“ uvedla tisková mluvčí policie Lenka Vilímková.

Případ je o to smutnější, že industriální památka města Ústí nad Orlicí prošla před pár lety celkovou rekonstrukcí. Vandalismus bude jedním z témat, o kterém bude vedení města mluvit na chystané schůzce s městskou policií. „V obecném duchu se objevuje na více místech, v různých zákoutích, která se upravují nebo uvádějí do původního stavu, a hned vzápětí jsou vandalismem poničena,“ mrzí ústeckého starostu Petra Hájka.

Projevy vandalismu v místech, kam nedohlédnou městské kamery, řeší i jinde. Například v Lanškrouně před dvěma lety otevřeli dřevěnou vyhlídkovou věž na vrcholu Kypuše v oblasti Lanškrounských rybníků a už vloni strážníci hlásili její postupné ničení, jak vyrýváním nevhodných motivů do dřevěné konstrukce, tak na jejím zařízení. „Například byla nejprve roztrhána a poté zcizena návštěvní kniha a následně zničena plechová schránka,“ informovali lanškrounští městští strážníci.