„Budeme jako město vykupovat od Českých drah a Správy železniční dopravní cesty dalších dvacet hektarů pozemků. Metrans má dopracovanou dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení a o to již požádali," uvedl starosta České Třebové Jaroslav Zedník. V druhé etapě by mělo vzniknout více než 60 nových pracovních míst.

Podle plánů by společnost v následující třetí etapě měla postavit své řídicí centrum, které by postupně převzalo řadu činností z Prahy a řídilo by nákladní dopravu firmy po celé Evropě. S touto fází je spojen největší nárůst zaměstnanosti, práci by v něm našlo přibližně 300 kvalifikovaných logistiků. „Na tento projekt jsme jim již prodali pozemky a firma připravuje projektovou dokumentaci a potřebná vyjádření," řekl Zedník. Ve čtvrté, závěrečné etapě, by mělo vzniknout depo na opravu kontejnerů a vagonů.

Nyní na terminálu pracuje kolem 130 lidí. Podle Zedníka s příchodem společnosti do města vznikla i nová pracovní místa u Českých drah, které pro překladiště zajišťují některé služby, a u návazných dodavatelských firem.

Příští rok se kvůli zvýšené nákladní dopravě do areálu společnosti a českotřebovské průmyslové zóny začnou upravovat podjezdy pod železniční tratí. Podjezdy jsou totiž úzké a nízké a brání plynulému provozu. Na stavbě se bude vedle města podílet i Správa železniční dopravní cesty a Pardubický kraj, část peněz poskytl stát. Již dříve byly opraveny menší komunikace, po nichž nákladní auta jezdila, práce budou pokračovat i dalších letech.