Zkáza dílem okamžiku

Hemžení pracovníků ve svítivých vestách a ochranných přilbách okolo komína vypuklo už v úterý po poledni. Ještě před tím firma připravovala dva destrukční řezy. „Každý z nich se připravoval týden, vše muselo vyjít na první dobrou,“ konstatoval střelmistr Zdeněk Šobíšek, který má v oboru letité zkušenosti. Právě na ty firma Meixner & Hanuš, která areál více jak pět let vlastní, vsadila. „Dost jsme mu věřili,“ usmíval se po odstřelu ředitel firmy Richard Meixner. „Když to začalo padat, trochu jsem měl obavy, říkám, snad bude dobře foukat vítr, ale dopadlo to perfektně,“ dodal se smíchem.

Zkáza komína byla dílem okamžiku. Firma použila více než 34 kilo výbušnin a 280 rozbušek, vše vypuklo krátce po deváté hodině. Nejprve zazněly výstražné sirény a pak se z dominanty během patnácti vteřin stala hromada suti.

Tomu, že událost přilákala tisíce diváků, se nelze divit. Přišli místní i přespolní, pamětníci i rodiny s dětmi. Někteří na místě vzpomínali na rok 1976, kdy se komín začal stavět, dokonce tu nechyběl ani foto pohled do minulosti. Při samotném odstřelu se pak našlo málo lidí, kteří neměli v ruce fotoaparát či mobil. Zdeněk Šobíšek zájem lidí čekal, ale ne takový. „V tolik lidí jsem nevěřil,“ podotkl.

Plocha po zbořeném komínu dlouho prázdná nezůstane. „Do budoucna tu vybudujeme skladovací a balicí centrum pro náš online shop,“ nastínil Richard Meixner.