Letos totiž uplyne sto let od významné bitvy u Zborova, která v červenci roku 1917 předurčila samostatnost Československa. „Legionářů bychom si měli vážit, prošli si peklem první světové války, skončili v zajetí a mohli se na to, s odpuštěním, vykašlat. Šli do nejistého podniku, nevěděli, jestli nějaké Československo vznikne. Tito lidé si zaslouží obrovský obdiv," uvedl ředitel muzea a poslanec Jiří Junek, který připomněl, že bitva se uskutečnila za první velké účasti legionářů na východní frontě.

POMOHOU MUZEA V KRAJI

Plánovaná výstava od června představí italské, francouzské a ruské legie a významné legionáře spojené s pardubickým regionem. Vystavené předměty budou pocházet z muzeí v kraji. Originálních uniforem, v kterých legionáři bojovali, se již mnoho nedochovalo. Více jsou v muzeích ty šité za první republiky pro jejich reprezentaci.

„Jsou různě vylepšené, šily se z rozličných materiálů. Na výstavě budeme mít i zbraně, pušky, bodáky, šavle, ale i předměty z každodenního života, misky na holení, různé schránky nebo osobní vyrobenou zbraň," vyjmenoval Jiří Junek.

Muzeum se také bude podílet na nové publikaci o legionářích, uspořádá přednášky a rovněž chystá na výročí vzniku Československa navrácení prstě ze Zborova do vysokomýtského památníku legionářů.

Orlickoústecko ani Svitavsko letos nemine ani Legiovlak, kromě již zmíněného Mýta zastaví i na nádražích v Letohradu, Ústí nad Orlicí, Moravské Třebové a Litomyšli.

Co letos chystají? Nabídka Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě bude letos rozmanitá. Návštěvníci se mohou těšit například na Zbraně východočeských puškařů, od června pak na Legionáře Pardubického kraje, další výstavy budou zaměřeny třeba na historické hudební nástroje, staré vánoční ozdoby nebo české vědce, vynálezce a objevitele. Jedna z expozic také ukáže historii místní košíkové. První basketbalový zápas se totiž datuje právě v Mýtě. Na své si přijdou i milovníci fotografie, muzeum pro letošek chystá hned tři fotovýstavy.