Knihovny na Orlickoústecku se také tradičně zapojují do Noci s Andersenem, která se letos uskuteční „na Apríla", tedy 1. dubna. S přihláškami neváhejte, některé knihovny už teď hlásí plno!

Knižní hity 2015 

Redakce Deníku vám přináší čtenářské hity z knihoven na Orlickoústecku. Inspirujte se…

• Městská knihovna Česká Třebová
1. Liane Moriarty: Manželovo tajemství
2. Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně
3. Marcela Mlynářová: Chalupářkou z donucení
4. Jo Nesbo: Spasitel
5. Jo Nesbo: Švábi
6. Jo Nesbo: Pentagram
7. Jo Nesbo: Nemesis
8. Jo Nesbo: Lovci hlav
9. Jude Deveraux: Vzpomínka
10. Jo Nesbo: Policie

• Městská knihovna Choceň
1. Moliére: Lakomec
2. George Orwell: Farma zvířat
3. Táňa Keleová – Vasilková: Manželky
4. Nikolaj Vasiljevič Gogol: Revizor
5. Táňa Keleová – Vasilková: Lék na smutek
6. Vlastimil Vondruška: Ďáblův sluha
7. Táňa Keleová–Vasilková: Druhá
8. Evžen Boček: Poslední aristokratka
9. Bohumil Hrabal: Ostře sledované vlaky
10. Alena Jakoubková: Chceš-li s mužem býti…

• Městská knihovna Žamberk
1. E. L. James: Padesát odstínů svobody
2. E. L. James: Padesát odstínů šedi
3. Táňa Keleová–Vasilková: Manželky
4. E. L. James: Padesát odstínů temnoty
5. Táňa Keleová–Vasilková: Lék na smutek
6. Táňa Keleová–Vasilková: Nikdy
7. Táňa Keleová–Vasilková: Kouzlo všednosti
8. Táňa Keleová–Vasilková: Ranč u dědečka
9. Marcela Mlynářová: Chalupářkou z donucení
10. Moliére: Lakomec

Zajímavé regionální knižní tipy

Po stopách anděla (Jana Kubíčková)
Kniha je příběhem jedné ženy, která si myslela, že sama sebe již poznala. Život jí však ukázal, že skutečné poznání je nikdy nekončící cesta plná „kolejniček" osudu s mnoha výhybkami.

Pod Převrátí (František Malátek)
V knize ožívá historie podorlické vsi zachycená ve vypravování nejen babiček o dobách od Napoleona až po první sv. válku.

Rybáři odlivu (Vladimír Stibor)
Rozsáhlý almanach české poezie obsahuje básně bezmála osmdesáti autorů. Svou tvorbou přispěl i letohradský básník Martin Vídenský.

Orlicko (Nakladatelství Flétna)
Obrazová kniha představuje osobitou krásu od Králického Sněžníku po Hradec Králové. Až si tuto část východních Čech oblíbíte, čeká vás výčet vybraných zajímavostí celé České republiky.

Ředitel nakladatelství Pavel Navrátil řekl Deníku:

E-knihy nezpůsobily v Česku revoluci, ale spíše evoluci

Orlickoústecko – Oblíbili jste si také knihy v elektronické podobě? Nebo stále preferujete mít knížku fyzicky v ruce, listovat v ní a cítit její vůni? Jak se e-knihám daří na trhu, prozradil v rozhovoru pro Deník ředitel nakladatelství Computer Media PAVEL NAVRÁTIL.

Nakladatelství sídlí v Prostějově a jako jedno z prvních vydavatelských domů představilo českému trhu knihy v elektronické podobě. Kromě knih se zaměřují také na nástěnné obrazy, videopříručky nebo školicí kurzy. S elektronickými knihami jste na český trh přišli jako jedni z prvních vydavatelů. Jak se vyrovnáváte s rostoucí konkurencí?
Když elektronické knihy do Česka vstupovaly, nakladatelé i knihkupci se možná až panicky obávali, jak to pohne s tuzemským knižním trhem. Ukázalo se ale, že elektronické knihy u nás zdaleka neměly takový razantní nástup jako v některých západních zemích. Je tu samozřejmě znatelná dlouhodobě pozvolna rostoucí poptávka po elektronických knihách, ale tyto zatím prakticky nijak nekonkurují tištěným titulům, spíše je doplňují. Trh elektronických knih tak nezpůsobil v Česku revoluci, ale spíše pozvolnou evoluci.

Pozorujete pokles prodeje tištěných knih s rostoucím zájmem o knihy v elektronické podobě?
Určitě ne. Knižní trh se samozřejmě dlouhodobě vyvíjí. Obecně nakladatelům dlouhodobě pozvolna klesají náklady na jeden titul, to je jev patrný všude ve světě. Nakladatelé to obvykle kompenzují širší nabídkou svých titulů anebo větší a hlubší specializací.

Co podle vás lidi na e-knihách láká? Jaké si myslíte, že jsou jejich výhody a nevýhody?
Elektronické knihy nabízí řadu možností, které u běžné knihy nenajdete. Do jedné jediné čtečky e-knih, která váží zhruba půl kila, můžete nahrát klidně i stovky knih. Čtečku si můžete vzít kamkoliv a mít tak celou vaši knihovnu po ruce kdekoliv. To přirozeně s tištěnými knihami nelze. V elektronických knihách obvykle můžete fulltextově vyhledávat nebo vytvářet záložky. Určitou výhodou e-knih je obvykle i mírně nižší cena, která může čtenáře motivovat ke koupi. Na druhou stranu je potřeba čtečku e-knih jako každé jiné elektrotechnické zařízení někde nabíjet, displeje čteček nebo tabletů také nemusí pro dlouhodobé čtení vyhovovat každému čtenáři a mohou zatěžovat jejich oči. Práce se čtečkou či tabletem rovněž vyžaduje sice minimální, ale přesto určitou úroveň technické zdatnosti, což může být určitý problém zejména pro nejstarší generaci uživatelů.

Zmínil jste cenu elektronických knih. Proč nejsou e-knihy výrazně levnější než klasické papírové knihy?
To je často diskutované téma. Z pohledu čtenáře je logické, že když nakladateli odpadnou náklady na tisk knihy, tak by elektronická kniha měla být výrazně levnější než kniha tištěná. Ano, do určité míry samozřejmě tisk papírové knihy ovlivňuje cenu. Je potřeba si uvědomit, že nakladatel musí před vydáním profinancovat autorské honoráře, ilustrace, korektury, zlom a sazbu a také redakční práce. A to jsou fixní náklady bez ohledu na to, v jaké podobě pak kniha vyjde.

Myslíte si, že lidé už nečtou tolik jako dříve?
Podle mého názoru lidé čtou stejně. Otázkou ale je, co. V dnešním informačně přesyceném světě je velmi jednoduché otevřít webové portály, zpravodajství, blogy a číst spousty informací, které jsou na první pohled velmi přitažlivé, ale vlastně mnohdy člověku nic nedávají a v ničem ho neobohacují. 

(rozhovor: Mirka Jakubcová)