Obyvatelé místních částí Březenice a Hemže byli zvyklí v létě vodou šetřit. Pitnou vodu čerpali z vlastních studní a vrtů, které ztrácejí vydatnost. Dnes se nemusí bát otočit vodovodním kohoutkem. Pitnou vodu asi sto padesáti obyvatelům nově přivádí třináct set metrů vodovodního potrubí.

„Nové zásobování vodou je výborná věc, v letních měsících jsme vodou museli šetřit nebo netekla vůbec," raduje se Jana, spokojená obyvatelka Hemží. Podobně to vidí i další. Dlouhodobě totiž byli závislí na vlastních zdrojích. Navíc si v nich sami museli sledovat a hlídat kvalitu vody. „Docházelo k vysychání studní a bylo nutné obyvatele zásobovat cisternami," poznamenal vedoucí investičního oddělení František Eliáš.

Situace byla neúnosná

Situace byla dále neúnosná, a tak město zavedlo do místních částí vodovod. Ten má celkovou délku necelých třináct set metrů a je napojený na stávající skupinový vodovod. Domy v částech Březenice a Hemže tak zásobují vodní zdroje v Chocni. Vodovod navíc neslouží pouze pro přívod pitné vody, ale je možné ho využít i jako doplňkový zdroj požární vody v oblasti.

Práce začaly loni v červenci, kolaudovalo se po necelém roce. Město na rozsáhlý projekt zažádalo o dotaci ministerstvo zemědělství a získalo ji. Z celkové částky čtyři a půl milionu korun ministerstvo přispělo sumou vyšší než milion sedm set tisíc korun.