Neprodal jej Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, který dříve stavbu vlastnil, a zatím ani Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Ústí nad Orlicí, když objekt nabídl za 3,328 milionu korun. „Do 2. kola výběrového řízení na prodej bývalého krytu civilní ochrany v České Třebové nepřišla žádná nabídka. ÚZSVM vyhlásí na prodej majetku další kolo výběrového řízení s aukcí,“ uvádí tiskový mluvčí úřadu Radek Ležatka. Kryt v podzemí je tak stále k mání.

Stavba z monolitického železobetonu má kapacitu dva tisíce osob. Objekt se začal stavět na konci sedmdesátých let s účelem ukrytí obyvatel i pro mírové využití. Kryt se nachází nedaleko městského parku Javorka, v okolí jsou bytové a rodinné domy. „Jo, to je tam, kde bývalo letní kino,“ vybavují si Českotřebovští, kde kryt stojí.

Nejedná se o první stavbu civilní obrany, jejíž další využití stát řešil. V minulosti například ÚZSVM bezúplatně převedl kryt civilní obrany na Husitském muzeum v Táboře nebo zájemci za 1,34 milionu prodal nevyužívanou vojenskou radiostanici na Jihlavsku. V bývalém objektu v Rychnově nad Kněžnou bude dokonce sídlit jedno z jeho regionálních pracovišť, právě se dokončuje rekonstrukce.