Je to koncert tria Červenkových.

A když ho chtějí i s hudbou, zatočí klikou některého z hracích strojů.

Jiří Červenka.Pavel Červenka.

Kromě nich v dílně pracují na opravě varhan ze čtyř kostelíků na Králicku. Nyní vracejí život varhánkům z kaple Panny Marie královny míru v Dolní Lipce. Hudební nástroj z roku 1896 z dílny Franze Kolba poškodila voda. V kostele svaté Anny v Horní Lipce v nich řádila kuna, v kostele Nejsvětější trojice v Heřmanicích červotoč. Jejich záchrana je možná díky veřejné sbírce Vím já kostelíček, za kterou stojí nadšení iniciátorek Kristiny Brůnové a Denisy Hejtmanské a všech, kdo ji podporují. Díky nim už hrají varhany v kostele Neposkvrněného početí blahoslavené Panny Marie v Prostřední Lipce.

„Oni do toho mají takovou chuť! Když jsme přijeli do Dolní Lipky, už to nosili z kostela ven na vozík. Byl pomalu plný kostel, když se varhany rozebíraly. Je tam o to obrovský zájem, to nikde jinde není. Je krásné, jak s chutí zpívají a hrají," říká Ivan Červenka na adresu nadšenců, kteří dvakrát do roka, v létě a zimě, pořádají hudební putování po těchto kostelících.

Ivan Červenka.

Ivan Červenka vzpomíná, že varhany v Dolní Lipce byly v žalostném stavu, poničené vodou. A dnes? Dřevěné části lákají k pohlazení a budí respekt. K materiálu i dávné práci šikovných rukou. Očištěné a obroušené staré dřevo je krásné, jen cestičky od červotoče prozrazují, že části nástroje jsou původní. „Když jsme je přivezli z kostela, nechali jsme je pomalu vysychat. Nejdřív venku, potom v dílně. To trvalo dva, tři měsíce. Od začátku ledna na nich pracujeme," líčí varhanář. Vypráví, že varhany na Králicku prohlížel už před dvěma desítkami let. Až do listopadu 89 ale tohle řemeslo moc nekvetlo. Tehdy Ivan Červenka jako vyučený opravář klávesových hudebních nástrojů opravoval harmoniky. Varhany ho potom „chytly" hned. Od té doby opravil nespočet varhan křížem krážem republikou a jako jeden z mála má licenci na opravu varhan vyrobených od roku 1700.

Ale hrát na ně Červenkovi neumí, přiznávají s úsměvem. Hudební sluch ale mají. „Používáme ladičky, ale doposlechnout se to musí na uši, a to se dá naučit," vysvětlují a nakonec prozrazují, že varhánky by se v kapli v Dolní Lipce mohly rozeznít už při letním putování za kostelíky.

Vím já kostelíček

K 24. únoru 2015 bylo na sbírkovém účtu 95 104 Kč.
Č. účtu veřejné sbírky: 1324193309/0800, VS 333.
Heřmanice: Na varhany v kostele Nejsvětější trojice se nyní vybírá. Nástroj bude přestavěn.
Horní Lipka: Varhany v kostele Svaté Anny poničila kuna. Oprava se odhaduje na 150 tisíc.