Který rodič by se nebál o svoje děti. Není divu, že zpráva o tom, že na pomezí Pardubického a Královéhradeckého kraje se pohybuje neznámý muž, který láká děti do auta, se minulý týden rozlétla po sociálních sítích jako blesk. Panika mezi rodiči nastala poté, co informaci zveřejnila na svém facebookovém profilu ředitelka základní a mateřské školy. Během pár hodin zprávu sdílelo přes patnáct set uživatelů sociální sítě. Jejímu šíření napomohla rovněž choceňská radní, která zprávu nasdílela v několika facebookových skupinách. Obě se přitom odkazovaly na policejní vyšetřování. Záhy se však ukázalo, že informace o muži v černém autě není pravdivá. Policie v Pardubickém i Královéhradeckém kraji obavy rodičů mírní, reálné nebezpečí prý dětem nehrozí.

Zprávy o únoscích dětí v černém autě, nejčastěji černé sanitce nebo (před rokem 1989) černé volze, patří k vůbec nejčastějším a nejrozšířenějším městským legendám. Někdy se jim říká současné pověsti nebo městské fámy. Pro zprávy, které se šíří po internetu, se zpravidla užívá anglický termín hoax. Jedná se o fenomén, poprvé zaznamenaný už v šedesátých letech. U městských legend, které přes svoje pojmenování nejsou spojeny jen s městským prostředím, je téměř nemožné odhalit jejich přesný původ a provázanost s konkrétními událostmi. A proto je velmi obtížné jejich pravdivost vyvrátit.

Jenže, jak v konkrétním případě, jako je ten z minulého týdne, rozeznat, kdy jde o nepodloženou fámu a kdy o reálnou hrozbu? Snadno, nespoléhat na autority, byť by to byla třeba i ředitelka školy, a na „zaručené“ zprávy, které se šíří sociálními sítěmi, pohlížet kritickýma očima.

Mladá scéna v Ústí nad Orlicí
V Ústí pokračuje Mladá scéna