Jenže zatímco televizní show financovala podnikatelské aktivity a šlo hlavně o byznys, burza filantropie podporuje projekty neziskových organizací, určených na obecně prospěšné aktivity. Při Dnu D byly ve hře miliony, ale i díky burze filantropie lze získat „balík peněz", se kterých lze už leccos podniknout. V okrese Ústí nad Orlicí se loni neziskovkám podařilo získat dary v celkové hodnotě přes 350 tisíc korun. Kdo dostane šanci předstoupit před donátory a přijít k penězům? Hlasuje se právě teď na webu burzafilantropie.cz.

„Hlasovat pro přihlášené projekty v okrese Ústí nad Orlicí je možné od 18. června do 2. července. Věříme, že veřejnost této možnosti využije, navštíví náš nový web www.burzafilantropie.cz, a touto jednoduchou cestou podpoří svou oblíbenou neziskovku nebo projekt, který ji svou prospěšností zaujme nejvíce," vyzývá Jolana Štěpánková, předsedkyně Koalice nevládek Pardubicka, která společně s Pardubickým krajem burzy filantropie pořádá.

Přihlášené projekty mají různé cíle, například vybudovat bylinkovou zahrádku, přiblížit mladé generaci pravěk, hledat pěstouny nebo pomoci s financováním tábora pro děti z ukrajinské vesnice Čechohrad, kterou založili v 19. století čeští emigranti. Ústecké rodinné centrum Srdíčko potřebuje peníze na chlapskou dílnu. Podle Dana Dostrašila jde o vytvoření dílny i pro dospívající kluky. „Naučíme je pracovat s nářadím a cítit se více jako ´správní chlapi´. Budeme dělat kurzy pro děti i pro dospělé," vyzval k podpoře přihlášeného projektu.

Na Orlickoústecku se burza filantropie uskuteční 7. října. Kromě veřejnosti vyberou i donátoři ze zapojených firem a veřejné správy ty z projektů, které postoupí do finále. „Tak jako každý rok se těším na nové a zajímavé projekty neziskových organizací," říká radní Pardubického kraje Pavel Šotola, který je jedním z pravidelných donátorů burzy filantropie a dodává: „Radost mi dělá především stoupající kvalita projektů a jejich detailní propracovanost i po stránce ekonomické, což oceňují především firemní donátoři. Důležitou stránkou projektů na burze je hlavně jejich prospěšnost a fakt, že slouží celé společnosti." Vloni bylo při čtyřech burzách v Pardubickém kraji podpořeno celkem 47 projektů.

Projekty, o kterých se hlasuje:

Rosa rodinné centrum, Česká Třebová
Skříně vestavěné, prostory rozčleněné, rodiny v Rose spokojené

Šťastný domov Líšnice, o. p. s.
Bylinková přírodní zahrada

Strom života – Lesní klub Letohrad
Centrum environmentální výchovy

Rodinné centrum Dětský svět, Lanškroun
„Bod zlomu" aneb Od dobrovolnictví k profesionalizaci organizace

Rytmus Chrudim, o.p.s.
Průvodce k samostatnosti

Rodinné centrum Srdíčko o. s., Ústí nad Orlicí
Chlapská dílna
Kontakt Ústí nad Orlicí o. p. s. 
Linka důvěry – blíže k vám

SKP – Centrum o. p. s. Pardubice
Prevence bez hranic

Bacrie z. s., Česká Třebová
Praidentita – Zahoř pro pravěk

Občanské sdružení Cema, Žamberk
Klub bez klíče – skvělé místo pro volný čas

Amalthea o. s. 
Staňte se pěstouny – děti potřebují vyrůstat v rodině

Světélko o. s., Vysoké Mýto
Sovnakune čhave – Zlaté děti

Mateřské centrum Kamínek
Integrační tábor 2016 českých a ukrajinských dětí s českými předky
www.burzafilantropie.cz