V Mýtě vykrystalizovaly dva bloky, které horečně jednají s několika nerozhodnutými zastupiteli o vytvoření koalice. Podle Souška jde o bloky tvořené na jedné straně ODS, TOP 09, ANO 2011, KDU-ČSL a Nestraníky, a na straně druhé Nezávislými, ČSSD a SPO. V tomto případě by první jmenovaní měli deset mandátů a druzí sedm. Bez pomoci Patriotů a Volby pro město se ani jedna ze skupin neobejde a většinu nezíská, tato dvě uskupení získala po dvou mandátech. „Jaký bude výsledek, nelze odhadnout. Není moc prostor k ústupkům," uvedl starosta.

Stejně jako při minulých komunálních volbách je jednou z klíčových postav v Mýtě František Jiraský. Jako místostarosta působil už za „vlády" Martina Krejzy, před čtyřmi lety se přidal k duhové koalici Miloslava Souška. Čtyřletá spolupráce ale zřejmě začala skřípat, do sporu se starosta s místostarostou dostali například kvůli zkušební dráze pro firmu Iveco.

Nyní František Jiraský spolupráci se Stranou práv občanů vylučuje. Blíž to ale komentovat nechce. „Já osobně spolupráci vylučuji, ale stále je varianta, že SPO vytvoří většinovou koalici. Existují dvě základní varianty: s SPO, nebo bez SPO, a má to spoustu podvariant. Sdružení nezávislých, která nemají ukotvení ve stranách, většinou nejsou úplně jednotná. Tam se nejprve hledá nějaký společný názor a teprve potom průsečík s ostatními subjekty ve městě," řekl.