JE MULTIFUNKČNÍ

Je libo stůl, nebo lavičku, lavičku se stolečkem, či dvě sezení s područkou? Každý si ji může přizpůsobit dle svého rozhodnutí. Principem je jednoduchá přestavba jednotlivých dílů, které jsou na sobě nezávislé, jsou propojeny tyčí, na které je lze protáčet dle libosti, a získat tak několik možných variací k odpočinku.

„Začali jsme hledat člověka, který by nám dokázal lavičku navrhnout. Neměli jsme žádnou dokumentaci. Naštěstí jsem mezi svými přáteli našel Vojtu Štěpánka, studenta strojírenství na VUT, kterému se nápad zamlouval," uvedl prezident firmy SitUp! Jan Zmrhal.

PŘIŠLY I PROBLÉMY

Dovést projekt do cíle však nebylo jednoduché. „Nejdříve jsme museli přijít s návrhem lavičky, a ať jsme dělali, co jsme dělali, tak vždy vycházela moc drahá, nebo moc těžká. V žádném případě nám vše nešlo jako po másle," přiznal potíže Jan Zmrhal.

Hodiny konzultací s odborníky a lidmi z praxe však přinesly své výsledky. Lavičku se studentům podařilo od prvních návrhů zlevnit zhruba o polovinu, sehnali také výhodného dodavatele materiálu a za zhruba měsíc byl finální výrobek hotový. „Díky této zkušenosti s takovouto firmou se dozvídáme, co to podnikání je a co to obnáší. Víme už, že to opravdu nejsou jen růže," konstatoval Jan Zmrhal.

USPĚJÍ?

Doposud nebyl výrobek prodán. To by však mohla změnit dubnová účast firmy na soutěžní a prodejní akci JA studentská firma roku, kde svou multifunkční lavičku studenti představí nejen odborné porotě, ale i široké veřejnosti.

Studenti to však nebudou mít vůbec jednoduché „V soutěži JA firma roku se hodnotí snad úplně všechno. Webové stránky firmy, případně facebookové, výroční zpráva, stánek na veletrhu a také prezentace firmy na pódiu, kterou budeme před samotnou porotou mít," objasnil Jan Zmrhal, co studentskou firmu v blízké době čeká.