VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo s kopečkem, nebo bez?

Ústí n. O.- Soutěž Gambrinus Mistr výčepní bourá některé mýty o tom, jak správně natočit pivo.

22.2.2012
SDÍLEJ:

Z regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr výčepní, které se konalo v Ústí nad Orlicí. Foto: Michal Horák

Češi jsou, ať si kdo chce co chce říká, národem pivařů. Zlatavý pěnivý mok má své příznivce především mezi muži, piva se ovšem ráda napije i mnohá žena. Řada z nás si nedovede představit knedlo– zelo–vepřo bez piva, konzumace piva spojená s diskuzí s přáteli v oblíbené hospodě je pak neodmyslitelnou součástí života nemalé části hlavně naší mužské populace.
Každý z konzumentů piva má o svém oblíbeném nápoji vlastní představu. Především pak o tom „točeném“. Jak se jeho představa naplní, to je jen a jen v rukou výčepních… A právě na dovednosti a znalosti výčepních je zaměřena soutěž Gambrinus Mistr výčepní, jejíž regionální kola se konala v minulých dnech na východě Čech. Jedno z nich, určené soutěžícím z Orlickoústecka a Rychnovska, hostil Sport Music Club Ústí nad Orlicí. Přestože doslova řádily živly a slovo kalamita bylo skloňováno ve všech pádech, cestu do Ústí nakonec našlo jedenáct soutěžících z obou okresů. A toho, že přijeli, rozhodně nelitovali. Čekala je jak vědomostní, tak i praktická zkouška – vše na téma pivo a jeho správné čepování.

Přijeli soutěžit 
i získat zkušenosti

„Přihlásila jsem se i trochu z recese, ale samozřejmě jsem byla zvědavá a chtěla jsem získat i nějaké zkušenosti,“ svěřila se Orlickému deníku jedna ze dvou soutěžících žen, Simona Gerčáková z choceňského Panského domu. V branži je podle vlastních slov pětadvacet let, ale ráda se vždy něčemu přiučí. „Štamgasti mají každý nějakou představu o tom, jak má vypadat správně natočené pivo. Chtějí hlavně pěnu, pivo s kopečkem, nemají rádi pivo na jedno natočení. Tady se ale dozvídáme, že nejlepší je právě asi pivo na jedno natočení s hustou krémovou pěnou, ovšem bez kopečku,“ uvedla. I když nakonec skončila v poli poražených, soutěž pochválila. „Určitě jsem ráda, že jsem tady, soutěž je perfektní,“ uzavřela.
„Každý chce pivo s obrovskou pěnou. Pivo natočené najednou s pěknou pěnou je špatně, pivo točené po skle je špatně, je to u nás takový mýtus. Přitom když se natočí najednou pěkná hladinka s dobrou hutnou pěnou a pěkná míra, tak je to naprosto v pořádku. Dobře natočené pivo je ale taky o trubkách, o grifu výčepního, o jeho zkušenostech, tréninku,“ řekl další ze soutěžících, Petr Strákoš z domácího Sport Music Clubu. Sám tento podnik před lety otvíral, kolem piva se prý ale podle vlastních slov „motá“ už nějakých patnáct let. A že ho točit umí, dokázal i svým výkonem, v soutěži nakonec skončil jako druhý.
Prvenství v klání výčepních patřilo Vítu Špaisovi z libchavského Penzionu Hůrka. „Při soutěži jsem byl nervózní, vítězství jsem nečekal, je to pro mě rozhodně příjemné překvapení. V branži jsem asi šest, sedm let. Tajemství točení piva nemám, vlastně točím tak, jak jsem se to naučil ve škole, a zdokonaluji se praxí. Jsem člověk, který si nechá poradit a právě od toho je tato soutěž. Na finále, které bude příští měsíc v Pardubicích, se určitě těším,“ prohlásil s úsměvem.

Také styl čepování piva se vyvíjí

U všech tří regionálních kol soutěže nechyběl obchodní sládek Vojtěch Homolka. Na otázky, jak vnímá výkon vítěze a úroveň soutěžících výčepních, odpověděl: „Vítěz kola prokázal nejlepší znalosti i um. Nejlíp ošetřil sklenici, předvedl, že umí pivo točit i naservírovat, k tomu přidal dobré znalosti z historie výroby piva. K úrovni soutěžících výčepních musím říci, že je poměrně vysoká. Věřím ale, že si odnášejí i nové poznatky a dokáží je ve své praxi použít. My tu opravdu bouráme některé zažité mýty a praktiky. Štamgasti jich mají celou řadu, někdy jsou to až polopravdy, odvolávají se přitom na své tatínky či dědy. Ale všechno se vyvíjí, i styl čepování jde dopředu. A my se snažíme konzumentovi opravdu trefit tu jeho požadovanou chuť, splnit jeho očekávání. A k tomu vedeme i výčepní,“ prohlásil.
Pro milovníky piva je to určitě dobrá zpráva.

Autor: Karel Pokorný

22.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový povrch na hřišti v Dlouhoňovicích.

Vyměnili asfalt za plast

O letohradské hodiny se stará věžník Vlastimil Janoušek.

Hodiny rušily hosty hotelu, tak je věžník na noc "uspává"

S občany proberou strategický plán

Králíky /Krátce/ – V Králíkách vzniká nový strategický plán města. Radnice se u této příležitosti chce setkat s občany a starostka Jana Ponocná je prostřednictvím Facebooku a webu města pozvala na schůzku, která se má uskutečnit ve středu 6. září od 16.30 v prostorách školní jídelny.

Podvodníci vylákali od seniorek statisíce korun

Moravskotřebovsko – Varování před podvodníky nezabírají. Alespoň podle dalších případů podvodů, které se staly během jediného dne. Na lep podvodníkům sedly ženy ve věku 62 a 89 let. Dohromady přišly o 288 tisíc korun. Oba případy v současné době intenzivně řeší svitavští kriminalisté. 

Pochod přilákal dvě stě lidí

Bystřec – V obci Bystřec se konala v sobotu 12. srpna turistická akce Bystřecké kilometry, kterou pořádal obecní úřad Bystřec a KČT Malá Haná Velké Opatovice. Turistického pochodu se zúčastnilo celkem 253 turistů, z toho pěších 194, cyklotrasy jelo 58 kolařů, jeden dokonce na koloběžce.

Litomyšl se vyjádřila k trase dálnice D35

Litomyšl – Jako blesk z čistého nebe přišlo usnesení rady města, která se sešla v pondělí kvůli trase dálnice D35 v okolí Litomyšle. Vedení města se přiklonilo k „variantě 0“, kterou preferuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a ministerstvo dopravy. Ještě začátkem měsíce starosta Radomil Kašpar tvrdil, že k výběru varianty trasy se vyjádří zastupitelstvo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení