Expozici obohatily nové exponáty

Muzeum seznamuje s vynálezy, cestovatelskou a výtvarnou činností českého velikána, část expozice je pak věnována činnosti Divadla Járy Cimrmana. Muzeum vlastní Kulturní centrum, jeho duchovním otcem je místní výtvarník Stanislav Vacek. Letošní sezonu muzeum vítá s inovovanou expozicí. „Stanislav Vacek ji doplnil o mnoho dalších artefaktů, takže kdo muzeum navštívil vloni, bude překvapený, kolik toho přibylo. Je proto dobré ho zhlédnout znovu a hlavně si přečíst legendy, které jsou nesmírně důležité," uvedl k novinkám ředitel Kulturního centra Jaroslav Moravec. Na popud Stanislava Vacka už byl v Letohradu univerzálnímu českému géniovi odhalen pomník a loni po něm pojmenována ulička. Výtvarník  svou studnici nápadů ještě zdaleka nevyčerpal. „Chtěl bych do budoucna založit ilegální divadlo Járy Cimrmana. Hlavní roli by měl odehrát náš kamarád Miloň Čepelka, zbývající by byli ochotníci zde z Letohradu," plánuje Stanislav Vacek.
Loňské otevření uličky stejně jako dvě předchozí cimrmanovské slavnosti byly velkou událostí, na kterou do Letohradu přijeli naši nejznámější Cimrmanologové. Dočká se Kyšperk ještě podobné slávy? Zřejmě ano!   „Objevila se Cimrmanova plastika ve Švýcarsku, kterou jsme dovezli do Letohradu a během roku ji chceme vystavit, protože jde o světový unikát. Je to poslední Cimrmanovo dílo,  odborníci v něm poznali jeho milenku, ženu nadlesního Schmoranze," nastínil chystanou událost Stanislav Vacek.

Humor není cizí ani cizincům

Že cimrmanovský humor není jen výsadou Čechů, dokládají zahraniční turisté, kteří občas do muzea – které je mimochodem největší připomínkou Járy Cimrmana u nás – zavítají. „Jednou jsme tu měli skupinku z Německa, která o našem muzeu natáčela reportáž. Expozici si procházeli, texty nechávali tlumočit a velmi dobře se bavili," dodává Jaroslav Moravec.
Nutno dodat, že ne všichni Letohradští jsou cimrmanovskými aktivitami nadšeni, ozvaly se hlasy, proč se Letohrad zviditelňuje fikcí, když má vlastní bohatou historii. Nicméně skutečnost, že muzeum se světničkou Járy Cimrmana je atrakcí, která město zviditelňuje, dokládá počet prodaných vstupenek. A už tu byli i tací ctitelé a vyznavači odkazu Járy Cimrmana, kteří přijeli speciálně kvůli muzeu.

Muzeum Járy Cimrmana se nachází ve sklepních prostorách zámku. Prohlídky expozice (do 8. září 2013): Po – So 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, Ne 13.30, 14.30, 15.30, 16.30 hodin.