Přístup na internet je dnes naprostou samozřejmostí a většina lidí využívá k surfování na síti zejména své mobily. Nejlépe v místech, kde je to zadarmo. Vedení měst na stále rostoucí zájem o připojení zareagovala i tak, že zpřístupnila internet na veřejných prostranstvích.

V Litomyšli je přístup na síť na autobusovém nádraží nebo v Klášterních zahradách. Dále na zámku a v sezoně i na koupališti. „K síti ‘Litomysl free’ se nově připojí i na Toulovcově náměstí, kde se často konají farmářské trhy a kulturní akce. Rychlost je 12 Mbps pro stahování a 3 Mbps pro odesílání dat, takže by lidem nic nemělo bránit při hledání informací, čtení zpráv nebo sledování videí a užívání sociálních sítí,“ řekl tiskový mluvčí Litomyšle Michele Vojáček.

Rozšiřování takovýchto zón je dlouhodobým cílem radnice. Správnost rozhodnutí potvrzují i data, která má město k dispozici. „Během května se do naší sítě připojilo celkem 4351 unikátních zařízení. Nejvíce lidí této služby využívá na autobusovém nádraží,“ dodal tiskový mluvčí. Jinde je pokrytí menší.

V Litomyšli v současné době ve spolupráci s dodavatelem řeší optimalizaci pokrytí v jednotlivých lokalitách. Vedení města do budoucna rovněž zvažuje rozšíření internetu zdarma do dalších částí Litomyšle. Toto město je však spíše výjimkou.

ZATÍM NEROZŠIŘUJEME

Například v Poličce je připojení na internet zdarma v budově městského úřadu nebo v knihovně. „Rozšiřování zatím nechystáme,“ sdělila tisková mluvčí Poličky Naděžda Šauerová. Ve městě tak potvrzují pravidlo, že přístup jednotlivých samospráv se diametrálně liší. Zatímco někde považují přístup za naprostý standard a věc, kterou je potřeba se zabývat a zároveň ji rozvíjet, jinde mezi priority nepatří.

V Moravské Třebové si zdarma „zasurfujete“ například v muzeu, wifi síť má mírný přesah i do parku u muzea. Stejně jako v Litomyšli je možné se na internet připojit na zámeckém nádvoří.

„Jinde ne, město ani rozšíření neplánuje. Například v budovách úřadu to nelze kvůli chráněné zóně zabezpečených dat,“ sdělila tisková mluvčí Moravské Třebové Dagmar Zouharová.

HLAVNĚ NÁMĚSTÍ

Nejčastějším místem, kde města mají přístup na síť jsou náměstí. Nejinak je tomu například v Králíkách. Zde jsou s pokrytím spokojeni. Od občanů od zavedení sítě nedostali žádný podnět na rozšiřování této služby. „Pořídili jsme si však kamery, díky kterým lze pozorovat památkovou zónu,“ sdělila starostka podhorského města Jana Ponocná.

Zdarma je internet i na největším čtvercovém náměstí v České republice. Ve Vysokém Mýtě mají signál pro veřejnost i v budovách městského úřadu. Od zavedení této služby však došlo loni k drobnému zásahu do využívání volné sítě.

„Pro přístup do městské wifi sítě je každému, kdo se do ní má zájem připojit, nejprve zaslána SMS s přístupovým kódem, kterým se přihlásí. Celý proces je zcela automatizovaný,“ sdělila tisková mluvčí Marie Lněničková.

Tuto změnu učinili ve Vysokém Mýtě v návaznosti na nový výklad předpisů týkajících se provozu veřejných wifi sítí.

HLAVNĚ RESTAURACE

Majitelé chytrých telefonů, tabletů i notebooků mají podle všeho prostor k připojení téměř kdykoliv. Veřejná místa navíc doplňují restaurace, kavárny a bary. Není tedy neobvyklé, že s telefonem v ruce stojí u těchto zařízení lidé, kteří nejsou zákazníci. Navíc operátoři poskytují stále více volných dat.