Socha vznikla při loňském sochařském sympoziu Hlínafest. Před pár dny Hříšníka jeho autor Matouš Háša vybalil z černého igelitu, ve kterém přečkal zimu a odstartoval tak další kolo debat, zda má na místě zůstat a co si o něm Lanškrounští myslí. Jak vyplývá z diskuzí na sociálních sítích, jednotný názor nemají.

„Je to pěkná socha na dobrém místě. Milionkrát lepší než to, co je v zámeckém parku, kde je jakási napodobenina kravského vemene," myslí si jeden diskutující. „Podle mého hodnocení to je děs! Naprosto nevhodné až kontrastní," oponuje druhý.

Zastupitelé před časem rozhodli, že socha půjde od kostela pryč, dokud optimální umístění neurčí široká diskuze. Jejich stanovisko se však v tomto týdnu pokusil zvrátit autor sochy mailem. Požádal je, aby se skulpturou nehýbali, dokud nebude moct do Lanškrouna přijet a své dílo obhájit.
„Pevně si stojím za umístěním sochy na daném místě, zároveň jsem ochoten naslouchat a respektovat objektivní názor," napsal mladý sochař, který nyní studuje v Londýně. Šanci dostane, setkání s veřejností je plánováno na jarní měsíce.