Spousta svíček

Během příprav jsem ve věži a sklepení rozmístila něco přes 300 svíček, jen jejich zapalování trvalo skoro hodinu. Když se setmělo, vypadala věž osvětlená svíčkami velmi romanticky.
Doprovodný program byl letos vylepšen dvěma novinkami. V třetím patře si návštěvníci pod dohledem šermíře mohli vyrazit zámeckou pamětní minci a kdo měl zájem, dozvěděl se zajímavé informace o vlastnostech kovů. Mnozí také využili možnosti dát si do návštěvní mapy špendlík do místa, odkud přijeli. Schodiště i místnosti věže byly osvětleny více než 200 svícemi, ostatní svítily ve sklepení.
Pod věží od 20 hodin zpíval ženský sbor z Lanškrouna pod vedením paní Jarmily Uhlířové, zájemci si mohli poslechnout pěkné skladby od různých autorů.
Na louce před věží se zabydlela kejklířská skupina Ascarya, u které si děti mohly vyzkoušet žonglování s talíři a další dovednosti. Velký zájem byl o prohlídku sklepení, kde průběžně probíhaly scénky a souboje ze života šermířů v podání členů skupiny historického šermu Garde Gris z Pardubic. Toto oživení sklepních prostor se i letos návštěvníkům velice líbilo, měli dojem, jako kdyby tam šermíři opravdu láteřili a bojovali každý den.

Poprvé bílá paní

Druhou letošní novinkou byl příchod zámecké bílé paní, která se objevila za oknem prvního patra a později sešla i mezi návštěvníky. Měla krásné bílé šaty a klobouk se závojem a v ruce svíci. To bylo něco pro děti, které se s ní rády fotily a všude za ní chodily.
Tentokrát přálo i počasí, byl teplý letní podvečer, a tak přišlo za čtyři roky, kdy se Zámeček této akce Národního památkového ústavu účastní, nejvíce návštěvníků. Celkem jich bylo 377.
Byl to trochu větší nápor na občerstvení, než se čekalo. Pro příště už víme, že bude třeba rozšířit nabídku, aby si návštěvníci mohli vybrat z více druhů dobrot.
Všichni se těšili na ohnivou podívanou, která v podání kejklířů byla opět moc pěkná, při jejich žonglování s ohnivými řetězy a tyčemi se přihlížejícím doslova tajil dech a vznikly zajímavé fotografie. Některé z nich budou opět vystaveny na Zámečku nebo bude možno si je prohlédnout na stránkách obce Rudoltice, stránkách Zámečku, www.novyzamek.cz i na stránkách města Lanškroun.
Děkuji všem, kteří Zámeček podporují. Ráda bych také poděkovala Zdeně, Vladimírovi a Lubošovi, díky nimž máme z této akce krásné fotografie.

Lampionový průvod

Na příští rok bych ráda s pomocí dalších nadšenců připravila lampionový průvod před věží a další program, který ještě na Zámečku nebyl, a možná že příště přijde i kouzelník.
Už nyní jsem zvědavá, na kolikátém místě se Zámeček v letošní návštěvnosti mezi památkami, většinou spravovanými státem, umístí, zatím byl vždy v první třetině, což považuji za velký úspěch. Bylo to moc pěkné zakončení prázdnin na Zámečku.
Na prohlídku se zájemci i dál mohou objednávat telefonicky na č. 776 642 277, ráda je provedu, pracuji však na směny, tak je třeba se předem domluvit. Stále se také na Zámečku sbírají v rámci charitativní akce knoflíky, kdokoli chce, může na další český rekord přispět jakýmikoli knoflíky, ze kterých vzniká na Zámečku unikátní expozice.
Krasava Šerkopová, kastelánka Nového zámku u Lanškrouna