VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houby známé i neznámé

Orlickoústecko - Mykolog Martin Mička bude čtenáře Orlického deníku informovat o tom, které houby právě rostou. Představí jejich zástupce i tipy na zpracování v kuchyni.

23.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Pravidelně ve středu a pátek budete po několik týdnů nacházet na stránkách Orlického deníku zajímavé informace od mykologa Martina Mičky. Dnes pro čtenáře připravil stručný teoretický úvod seriálu a první skupinu hub – hřiby.

Co jsou houby a kolik jich je?

Houby jsou samostatnou říší v naší přírodě. Nepatří ani mezi rostliny, ani mezi živočichy. Podhoubí (mycelium), které se rozšiřuje v půdě nebo jiném substrátu, vytváří za určitých podmínek (teplota, vlhkost, roční období) plodnice. Každá plodnice tvoří tisíce až miliony výtrusů, které za příznivých podmínek zakládají nové podhoubí.

Podle nejnovějších průzkumů se na světě vyskytuje 300 – 400 tisíc druhů hub, z toho asi 20 tisíc těch, co jsou větší než 1mm.
Kdy a kde? Už rostou?

Tuto otázku zná snad každý a všichni víme, že nesouvisí s ničím jiným než s růstem hub. Houby rostou po celý rok. Každý druh roste v podmínkách, které jsou pro daný druh optimální. Některé rostou jen v zimě, nebo jen na jaře, jiné rostou od jara do zimy a některé jen na podzim. Vrcholem výskytu hub v naší přírodě je konec srpna až začátek října. To je možné najít v lese i několik set druhů hub. V tomto období se také pořádají výstavy hub, kdy je možné vidět na jednom místě takové množství živých plodnic jako jindy ne.

A kde že rostou? Místa si každý samozřejmě tají a nejčastější odpovědí je…. v lese! Jenže houby rostou i podél cest, na okraji lesa, na loukách, ve stromořadích, v parcích, na zahradách, pastvinách a v polích. Každý druh má své oblíbené místo, kde roste a kde se mu daří, a také oblíbenou dřevinu či substrát. Za všechny jeden příklad. Klouzek sličný (Suillus grevillei) roste jen a pouze pod modřínem.

Jedlé, nejedlé a jedovaté

Do těchto tří skupin řadíme veškeré druhy hub. Jedlé jsou mladé plodnice ověřených jedlých druhů, které hned po příchodu z lesa zpracujeme. Nesmějí být zapařené či jinak znehodnocené.

Nejedlé jsou ty druhy, které mají hořkou chuť, jsou tvrdé nebo zapáchají.

Jedovaté jsou ty, které obsahují jed, a to ve všech stádiích vývoje. Pokud si myslíte, že jedovaté jsou pouze velké plodnice, je to omyl. Další omyl je, že houba, která je červivá, je jedlá. I ta nejjedovatější houba bývá červivá!!! Nesbírejme houby u kterých si nejsme stoprocentně jisti, o jakou houbu se jedná. Jedovaté můžou být i ty, které krásně voní nebo dobře vypadají. Nesbírejme houby přestárlé či přešlé mrazem. U těchto hub dochází k rozkladu látek a produkty těchto látek jsou smrtelně jedovaté.

V posledních letech je vydáváno mnoho odborných knih, encyklopedií a atlasů hub. Doporučuji, abychom si koupili kvalitní knihu o houbách a naučili se houby poznávat, abychom je zkoumali a objevovali také nové druhy, které nás můžou obohatit, ale také druhy, které máme chránit…

Nejznámější houby u nás

Mezi nejznámější a nejoblíbenější druhy hub u nás patří hřibovité Hřib smrkový (Boletus edulis), Suchohřib hnědý (Xerocomus badius) a Křemenáč březový (Leccinum rufescens). Nesmím zapomenout na Muchomůrku růžovku (Amanita rubescens) nebo na Lišku obecnou (Cantharellus cibarius). Oblibu u nás nalezly i uměle vypěstované a po celý rok dostupné houby Žampion zahradní (Agaricus hortensis) či Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus).
V následujících kapitolách se seznámíme s dalšími druhy hub, které s oblibou sbíráme, jedovatými a vzácnými sourozenci, místy, kde rostou, kdy rostou a také jak je zpracovat v kuchyni.


MARTIN MIČKA

23.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Práce strážníka netáhne

Ilustrační fotografie.

Automaty zmizí i ze Žamberka

Češi odjeli pomáhat na Haiti

Praha/ Jablonné n. O. - Čtyřčlenný tým pracovníků rozvojového projektu Praga-Haiti odlétl na další misi. Ta potrvá do začátku dubna.

Cizinci předložili padělané doklady

Choceň – Šest Ukrajinců a jeden Moldavan neprošli úterní kontrolou dokladů na pracovišti výrobního podniku v Chocni.

VÍME PRVNÍ

Vrátný strojíren odmítal vpustit záchranáře dovnitř, sanitky zdržel čtyři minuty

Polička – Sanitky, které při čtvrtečních explozích přivolali zaměstnanci Poličských strojíren, zbytečně na několik dlouhých minut zdržel vrátný areálu, který je nechtěl vpustit dovnitř.

Hostinští soutěžili v Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - Šnyt je půllitr, ale nenapěchovaný, s pěnou do půl sklenice. Tak vystihl oblíbenou míru pivních znalců v roce 1936 Karel Čapek ve svém fejetonu Ohrožený šnyt.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies