VÍCE EFEKTŮ

Letošní jubilejní dvacátý ročník Dne sil podpory Armády ČR nazývaný jako Cihelna byl věnován závěrečným bojům z roku 1945, které se odehrávaly na výcvikové základně Vyškov. Na bojišti se proti sobě utkalo zhruba tři sta „herců“ v německých a sovětských uniformách.

Jedním z největších lákadel bylo více než čtyřicet kusů vojenské techniky, z nichž více než dvě třetiny tvořily historické originály.

„Kluby vojenské historie se díky významnosti letošní přehlídky rozhodly zapojit více techniky a ukázek, díky čemuž byl program opravdu hodně bohatý a pestrý.“ uvedl plukovník generálního štábu Armády České republiky František Hlaváček, který řídil celou vojenskou přehlídkovou akci Cihelna 2017. „K vidění byla například replika tanku VL38 či polní houfnice model 18 v provedení 18/47. A aby letošní zážitek byl opravdu velký, tak bylo použito i více imitačních prostředků a čoudu,“ dodal Hlaváček.

V ukázkách pyrotechnici spotřebovali přes sto kilogramů imitační techniky.

NA ZEMI I VE VZDUCHU

Armáda České republiky předvedla jak modernizovanou výzbroj, tak i své vzdušné síly. Představila se i v ukázce likvidace požáru leteckou jednotkou. Jelikož stejně jako Cihelna letos slaví i profesionální hasičské vojenské jednotky dvacet let od svého vzniku. Novinek v celém areálu však bylo mnohem více, pestrý byl i doprovodný program.

„Na akci jsem letos zhruba popatnácté a každoročně mě to moc baví, určitě přijdu i příště. Je skvělé, že se můžu na jednom místě podívat na tolik věcí,“ uvedla Pavlína, která pochází přímo z nedalekých Králík. Přehlídku si kromě historiků a vojenských nadšenců užívaly i děti, které nepohrdly nabídkou vyzkoušet si vojenské vybavení či se nechat vyfotit u tanku se zbraní v ruce.

(lv)

Cihelnu na fotografiích Michala Horáka najdete zde