„Do letošního ročníku soutěže jsme přijali 46 přihlášek, kromě 25 účastníků z České republiky přivítáme v Ústí nad Orlicí malé umělce ze Slovenska, Polska, Maďarska, Chorvatska, Srbska, Ruska, Běloruska, Mongolska, Rakouska, Německa, Nizozemí a USA," řekla ředitelka soutěže Lenka Lipenská. „Předsedou odborné pětičlenné poroty je profesor Miroslav Petráš z pražské AMU. Hlavní cenou pro laureáta soutěže je Cena Českého rozhlasu – studiová nahrávka natočená v Českém rozhlase 3 Vltava a cena obchodu České hudební nástroje – příslušenství v hodnotě 10 tisíc korun," doplnila informace ředitelka soutěže.

Díky dvouletému cyklu konání zůstává Heranova violoncellová soutěž nepatrně zastíněna Kocianovou houslovou soutěží. „V Ústí nad Orlicí se o Herance mluví jako o mladší sestře Kocianky. Jako starosta města se k této ojedinělé sesterské dvojici hrdě hlásím a stále ji vyzdvihuji jako naši vlajkovou loď, naše rodinné stříbro," řekl Petr Hájek. „Pro letošní ročník Heranovy violoncellové soutěže se nám podařilo zajistit generálního partnera, který se finančně spolupodílí na zajištění akce. Jedná se o místní Měšťanský pivovar, který je zároveň společenským centrem. Tato kombinace nabízí pro následující roky další možnosti spolupráce," doplnil starosta města Petr Hájek.

Záštitu nad 24. ročníkem Heranovy violoncellové soutěže převzal radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek.

Podrobný program violoncellové soutěže společně s dalšími podrobnostmi je možné najít na webových stránkách www.hvsuo.cz.

(tz)