Získat nové zkušenosti. Spolupracovat mezi sebou. Dozvědět se nové informace a něco zažít." To je tím, co Leonu Strnadovou, Nelu Hajzlerovou, Michaelu Kocúrovou a Sáru Zámečníkovou motivovalo se do projektu Žijí mezi námi přihlásit. „Naše škola se už dlouhou dobu hlásí do projektu Jeden svět na školách. Začíná v listopadu, letos byl zaměřen na rok 1989. Už o prázdninách mi organizátoři projektu poslali nabídku, jestli se nechci s žáky přihlásit do projektu," popisuje Zdeňka Havlíčková, učitelka, která tým dívek zaštítila. Na nabídku okamžitě kývla, do desítky vybraných se ale škola na „první dobrou" neprobojovala. „Zůstali jsme náhradníky, v polovině září se však uvolnilo místo a to bylo naše," usmívá se Zdeňka Havlíčková.
Během projektu děvčata absolvovala dva semináře v Praze, pro své spolužáky připravila výlet do Pobytového střediska Kostelec nad Orlicí a pro žáky sedmých až devátých tříd zorganizovala Poznávací běh.

Jejich snaha je vystřelila až do finále a v úterý stanuly na metě nejvyšší: v pražské Lucerně převzaly cenu Gratias Tibi.

Kolik času tým projektu věnoval, se podle jejich slov nedá určit. „Některé věci jsme řešily v rámci výuky, ale například plakát jsme dělaly po vyučování," přibližuje Michaela Kocúrová. Dívky se nezalekly ani přípravy Poznávacího běhu pro své spolužáky ze sedmé, osmé a deváté třídy.

Z projektu Žijí mezi námi.

Velké přípravy znamenal i výzkum, který již zmíněným aktivitám předcházel. Jeho cílem bylo zjistit, co si lidé v okolí o migraci a migrantech myslí. „Reakce byly většinou negativní," shodují se dívky. Po svých realizovaných projektech potvrzují, že například v jejich třídě se pohled na cizince změnil.
Na finále do Prahy jel tým za doprovodu pedagogů Zdeňky Havlíčkové a Romana Cacha s nejistotou. „Říkali nám, připravte si děkovnou řeč, kdyby náhodou…," vzpomíná Michaela Kocúrová. „Když zaznělo, že vyhráváme my, tak jsme tomu nechtěly věřit," přidávají se sborově ostatní dívky s tím, že ihned poté žhavily telefony a přijímaly gratulace.

„Příjemně mě to překvapilo. Zjistila jsem, že nebrečím jen u pohádek, ale i u sms zpráv, když mi ta informace přišla," směje se ředitelka školy Zdeňka Krejčová, kterou projekt nadchl už na začátku. „Děvčata to pojala naprosto úžasným způsobem a skvěle se popasovala s tehdy velmi aktuálním tématem," shrnuje.
S cenou Gratias Tibi škola získala nejen finanční příspěvek na rozvoj projektu, ale čtveřice dívek se už nyní těší na studijní cestu do Štrasburku.