Už před sedmou hodinou večerní se v pátek 3. listopadu začali scházet návštěvníci v prostorách vysokomýtského M-klubu. Začátek představení byl naplánován o půl hodiny později, a tak měli příchozí dostatek času navštívit stánek festivalu, kde si mohli zakoupit různé upomínkové předměty včetně nové kolekce srdcožek. Také si mohli na speciálních panelech přečíst něco o přípravách festivalu a jeho historii.

Před začátkem představení mohli návštěvníci ochutnat několik dobrot, ke kterým dostali čaj nebo kávu dle jejich výběru. Večer zahájil Karel Telecký jako moderátor celého festivalu: „Dobrý podvečer, jsem rád, že se poslední roky stalo to, že součástí festivalu Hudba pomáhá jsou i divadelní představení. Je skvělé, že můžeme pomáhat nejen hudbou. Dnes je to o to příjemnější, že máme k dispozici čaj či kávu a nějakou dobrotu k zakousnutí. Jak jistě víte, letošní výtěžek je věnován handicapovaným dvojčatům Honzíkovi a Ráďovi z Dolního Újezdu, kteří společně s maminkou a tatínkem právě přijíždějí.” S těmito slovy se na pódiu objevila rodina Jiskrových, kteří chtějí pro své syny pořídit motomed. Motomed je přístroj, který umožňuje handicapovaným procvičovat horní i dolní končetiny, což do budoucna umožní větší samostatnost a lepší rozpohybování těla.

Maminka chlapců krátce představila život s dvěma handicapovanými dětmi a vše, co to do jejího života přineslo. „Asi nejtěžší pro mě bylo srovnat si to ve své hlavě, protože se vám ten svět rázem přetočí úplně jinak, než jste byli zvyklí,” uvedla paní Jiskrová.

Poté na pódium přišla Martina Skálová, která pro festival hledá právě doprovodná divadelní představení, a předala rodině šek v hodnotě 19 050 korun. Celý sál vyprovodil Jiskrovi potleskem a na pódiu se následně objevily herečky Nikola a Daniela Zbytovské s Bárou Seidlovou. „Děkujeme, že jste se dostavili v takovém počtu a vítáme vás u Čtení ke kafi. Naučili nás dívat se na svět tak, jak se na něj dívají druzí. Naučili nás dodržovat rituály, které vymysleli druzí. Naučili nás poslouchat druhé a ne sebe. Ve třech letech jsme se ptali PROČ… Potom jsme se ptát přestali…,” zahájily své představení herečky.

Autorkou fejetonů je již zmiňovaná Daniela Zbytovská. Mnoho textů vzniklo sepsáním zaslechnutých rozhovorů právě v poklidných chvílích v kavárnách či během společných dovolených a zážitků autorek. Připravované texty byly podpořeny reakcemi směřujícími k publiku a situací v hledišti. Celé čtení bylo dokreslováno komiksy Venduly Chalánkové, které úzce souvisely s danými tématy.

Prozatimní výtěžek festivalu v současné době činí 99 050 korun. „Podle toho, kolik se nám podaří celkově získat peněz, budeme moct motomed pro chlapce vytunit,” uvedl na pódiu v rozhovoru s maminkou Karel Telecký. Díky tradičním vánočním koncertům se výtěžek ještě rozroste. Návštěvníci se v rámci festivalu mohou těšit na skupinu Parkoviště pro velbloudy a jejich hosty, kteří vystoupí 26. listopadu v Morašicích, 17. prosince v Litomyšli a 25. prosince ve Vysokém Mýtě.   (iho)