Jejich letošní setkání se uskuteční v sobotu v prostorách M-klubu za účasti některých předních hráčů na bicí soupravy ze tří států dvou kontinentů.

„Hlavním tahákem a lákadlem letošního ročníku se stane určitě Američan Todd Sucherman, jenž je známý z kapely STYX. Proslulé jsou jeho DVD školy Todd Sucherman´s Methods and Mechanics 1 a 2. Ozdobou akce by se měla stát také Anika Nilles z Německa, vynikající hráčka, která se řadí k top pětici bubenic na světě. Hrát bude rovněž Adam Markó z Maďarska, syn Davida Kollera Adam Koller s kapelou, Václav Zima se sestavou Blue Effect a kytaristou Radimem Hladíkem, výtečný perkusista Miloš Vacík a Jiří Zelenka se sestavou Afterglow. Úlohy moderátora se ujme Martin Vajgl ze skupiny Olympic. Naším cílem je opět představit vynikající tuzemské a zahraniční bubeníky, a to během jednoho dne," říká dramaturg festivalu Vojtěch Sedláček ze společnosti Vysokomýtská kulturní.

Setkání se podobně jako v minulých letech bude střídavě konat ve dvou sálech M-klubu, začne se v jednu hodinu po poledni.
Každý hráč dostane 50 minut času na vlastní prezentaci, v určeném čase bude tedy mít každý koncert či workshop. Po vystoupení se program přesune do druhého sálu, kde se představí zase další hráč se svým uměním, až se postupně vystřídají všichni bubeníci. Během několika hodin dojde i na různá setkání u hraní, bicích či při rozhovorech o muzice.

„Předpokládáme, že lákadlem budou zase slosovatelné vstupenky o ceny související s bicími a bubeníky, které věnovali spolupořadatelé z bubenických firem. Obvykle jsme rozdávali ceny v celkové hodnotě přibližně sto tisíc korun, opět to znovu budou ceny jako bicí, činely, paličky a další věci. Každý návštěvník dostane ke vstupence paličky značky Balbex z hikorového dřeva," poznamenal Vojtěch Sedláček.

Dá se říci, že festival znamená celorepublikovou kulturní záležitost. Takže nebude žádnou zvláštností, že do Vysokého Mýta opět přijedou návštěvníci i ze Slovenska. „Zájemců ze Slovenska je i letos poměrně dost," ujistil Vojtěch Sedláček. Pikantností ovšem je, že vstupenky na mezinárodní bubnování jsou prakticky již několik týdnů vyprodány.

(jko)