A místní hráči nejsou bez šancí. „V loňském roce se tři ústečtí probojovali až do finálového turnaje v Praze a v juniorské kategorii jsme obsadili v celostátním bodování dokonce čtvrté místo," říká Daniel Dostrašil, garant úvodního turnaje.

Prosadit se mohou
dokonce i nováčci

Letošní šňůra turnajů začíná v Ústí nad Orlicí kláním, na které se sjedou nedočkavci z východních Čech, aby pak dál zkoušeli své štěstí na dalších místech (seznam na www.dominiontour.cz). Jedním z důvodů, proč přijet do Ústí nad Orlicí, jsou i nové herní turnajové sady, které budou hráče během roku provázet. Tentokrát budou do soutěžních balíčků přimíchány i karty z nových rozšíření, které vyšly v průběhu roku 2012.
„Dominion je tak jednoduchá hra, že se jí každoročně zúčastní i úplní nováčci a naučí se ji až v průběhu turnaje. Díky podílu náhody ve hře se může stát, že se i nováček na turnaji dostane ve výsledku docela vysoko. Navíc okouká finty od profíků a má motivaci zúčastnit se dalších turnajů. V minulých ročnících se ústeckého turnaje zúčastnila i mladá hráčka Sára, která ještě nechodila do školy. Neuměla číst a psát, ale karty a jejich efekty si pamatovala zpaměti," vysvětluje Daniel Dostrašil.
Dominion Tour se do Ústí nad Orlicí podle jeho slov znovu vrátí v září, kdy zde bude pořádán hlavní turnaj. Sice bude mít přísnější pravidla, ale i lepší ceny a více postupových bodů pro říjnové finále v Praze. „Turnaje v Ústí jsou známé svou přívětivostí k dětem. V každém našem turnaji máme kategorii juniorů, takže děti do třinácti let jsou hodnoceny odděleně od dospělých, přestože si mohou s dospělými zahrát a leccos se přiučit. Ceny v turnaji budou v hodnotě přes tisíc korun a budou se skládat z deskových her pro vítěze a bonboniér a drobných cen pro další hodnocená místa. Už teď víme, že se do Ústí chystá skupina dětských hráčů z Domu dětí a mládeže Týniště nad Orlicí," doplnil organizátor.

Hru můžete zkusit každý pátek

Klub deskových her v Ústí nad Orlicí existuje čtvrtým rokem Funguje díky nadšení dobrovolníků z Klubu Exit v prostorách poskytnutých zdarma jednotou bratrskou. Na rozšiřování herního fondu každý rok přispívá město. „Můžete si přijít Dominion a jeho jednotlivá rozšíření vyzkoušet každý pátek od osmnácti do čtyřiadvaceti hodin. Účast v klubu je zdarma, můžete využít nabídku občerstvení za lidové ceny a naši ´hermani´ vám rádi pomohou s výběrem hry i s jejími pravidly," zve Daniel Dostrašil.  (do, ký)